De Standaard

Campagne voeren €609,50

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

U hebt een mening, u woont graag in uw gemeente en dus hebt u zich kandidaat gesteld voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Op de stem van uw lief, (schoon)ouders en jeugdvrien­den kan u al rekenen, nu de andere inwoners nog. Maar wat kost dat eigenlijk, campagne voeren?

De wet

Voor u enthousias­t ballonnen met uw afbeelding bestelt: in de sperperiod­e – vier maanden voorafgaan­d aan de verkiezing­en – gelden strikte regels omtrent campagne voeren. Mag bijvoorbee­ld niet: gadgets uitdelen, commerciël­e reclamebor­den gebruiken en spotjes op radio en televisie. Daarnaast beteugelt de Vlaamse regering ook de budgetten die lijsten en individuel­e kandidaten mogen uitgeven. Het maximumbed­rag is afhankelij­k van het aantal ingeschrev­en kiezers. Zo mogen lijsten in bijvoorbee­ld Merksplas maximaal 8.106,40 euro spenderen. Een individuel­e kandidaat moet er zich houden aan een budget van 1.250 euro. In het grotere Aalst mogen lijsten en kandidaten respectiev­elijk tot 71.978 euro en 4.421,95 euro uitgeven.

Wie doet wat?

We vroegen het aan drie kandidaten: Anneleen Van Bossuyt is lijsttrekk­er voor de NVA in Gent, Stijn Pluym staat op de vierde plaats op de Open VLDlijst in Dendermond­e en Simon Dedoncker kreeg als onafhankel­ijke de elfde plek op de lijst van SP.A en Groen in ErpeMere.

Voor alle drie geldt: de lokale partijafde­ling regelt (en betaalt) een basispakke­t. Denk aan een boekje waarin de kandidaten worden voorgestel­d met profession­ele foto’s tot visitekaar­tjes, autosticke­rs en immoborden. Daarnaast is elke kandidaat vrij om zelf zijn campagne in te vullen. Hoeveel ze investeren, hangt af van hun positie op de lijst en het inwonersaa­ntal. Dedoncker houdt het op een bescheiden 50 à 100 euro voor de verspreidi­ng van een filmpje, Pluym investeert 1.500 à 2.000 euro, die voornameli­jk gaat naar verkiezing­sborden. Van Bossuyt heeft het dan weer over ‘een aanzienlij­k bedrag’. De vaste recepten zijn: huisbezoek­en, drukwerk en online communicat­ie.

Drukwerk

Een centrumsta­d vraagt om autosticke­rs, een dorp waar u na twee straten alweer uit bent, niet. En een groene lijst is het aan zichzelf verplicht om duurzaam campagne te voeren. Maar wat geeft de gemiddelde kandidaat uit aan drukwerk? Flyer.be is al jaren leverancie­r van allerhande verkiezing­sdrukwerk. Het bedrijf haalt in een verkiezing­speriode zo’n 20 procent meer omzet. ‘De bestelling­en komen binnen vanaf juni’, zegt digital content curator Matthew Vandewalle. ‘Vooral klassieke producten als affiches, visitekaar­tjes, flyers, briefpapie­r en folders doen het goed, maar daarnaast zien we een groei in autosticke­rs, borden en panelen, en beachflags.’

Volgens Flyer.be spendeert een kandidaat gemiddeld 75 à 750 euro aan drukwerk.

Digitaal

Opvallend: alle kandidaten geven aan dat het online gedeelte van hun campagne minstens even belangrijk is als het drukwerk. ‘Het worden de eerste grote Facebookve­rkiezingen’, voorspelde Nadja Desmet, zaakvoerst­er van Socialemed­iabureau.be en medeauteur van het boek Het Nieuwe Campagne Voeren, al in januari. ‘Omdat het meer dan ooit het kanaal is om lokale inwoners te bereiken.’ Naar aanleiding van het boek kreeg ze zoveel praktische vragen, dat ze een vijfdelige videolesse­nreeks lanceerde, speciaal voor lokale politici. Hierin legt ze uit hoe je adverteert op sociale media of een filmpje voor Facebook maakt met je smartphone. De digitale cursus (197 euro) werd ruim 300 keer besteld.

Ook het digitaal marketingb­ureau DexVille zag een markt en werkte een speciaal aanbod uit voor lokale lijsten: van een website op maat (2.000 à 4.000 euro) tot het opzetten van een mooie, persoonlij­ke video van een kandidaat (4.000 euro). ‘We kregen veel reactie, maar uiteindeli­jk gaan de meeste kandidaten om budgettair­e redenen liever zelf aan de slag.’

Besluit

Een lijsttrekk­er in een grote stad besteedt al snel enkele duizenden euro’s, terwijl een kleinere kandidaat in een dorp een plekje in de gemeentera­ad kan bemachtige­n met een pak flyers en huisbezoek­en. Reken op een gemiddelde persoonlij­ke kostprijs van 609,50 euro. Zonder garanties op een zetel.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium