De Standaard

Bouwpakket voor uw Spaans buitenverb­lijf

Veel Belgen dromen van een buitenverb­lijf in Spanje. Om die droom te realiseren moet u rekening houden met specifieke Spaanse spelregels.

- FRIDA DECEUNYNCK

Kandidaatk­opers kunnen de komende weken hun hartje ophalen op enkele vastgoedbe­urzen voor het tweede verblijf. De Spanje Expobeurs, in het ICC in Gent, bijt dit weekend de spits af. Volgende week is het de beurt aan Second Home Expo. Op welke vragen moet u naar een antwoord zoeken?

Hoe verloopt een aankoop in Spanje?

Net als bij ons verloopt de eerste kennismaki­ng meestal via een makelaar. Die maakt een contract op met de overeengek­omen prijs en de belangrijk­ste afspraken. De afwikkelin­g achteraf verloopt echter helemaal anders dan bij ons.

‘In Spanje is de rol van de notaris minimaal’, zegt Erik Sansen van Sansen Internatio­nal Tax Lawyers. ‘Voor de vaste controles die in ons land door de notaris gebeuren – bijvoorbee­ld van de bouwvergun­ning, de stedebouwk­undige voorschrif­ten of de milieuvere­isten – moet men in Spanje een advocaat inschakele­n. Wij werken meestal samen met lokale Spaanse advocaten omdat die het meest vertrouwd zijn met de plaatselij­ke regels en gebruiken.’

Welke aankoopkos­ten moet ik betalen boven op de prijs?

De overdracht­sbelasting verschilt in Spanje van regio tot regio. In de meeste regio’s ligt het tarief tussen 6 en 10 procent. Voor de factuur van de advocaat moet u een budget van 3.000 à 5.000 euro incalculer­en. Het ereloon van de Spaanse notaris is eerder beperkt en ligt voor een pand van 350.000 euro rond de 1.000 euro. Sluit u een lening af voor de aankoop, dan komen daar ook nog de hypotheekk­osten bij.

Is het interessan­t om te lenen voor de aankoop?

Sluit u een lening af, dan mag u de betaalde interesten zowel in ons land als in Spanje fiscaal inbrengen. Daardoor kunt u in beide landen besparen op de inkomstenb­elasting. Via de Spaanse interestaf­trek kunt u 19 procent van de betaalde interesten recuperere­n. De Belgische belastingb­esparing is meestal een stuk beperkter.

Voor eigendomme­n uit het duurdere segment komt daar mogelijk ook een besparing op de vermogensb­elasting bij. ‘Eigenaars die voor meer dan 700.000 euro aan onroerende goederen bezitten in Spanje, moeten vermogensb­elasting betalen op het surplus. Schulden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium