De Standaard

Kan ik geld schenken in NieuwZeela­nd?

-

verminderi­ng voor het langetermi­jnsparen (max. 2.280 euro).

Valt uw lening onder de maximale woonbonus van 3.040 euro, dan mag u elk dit bedrag aangeven. Noteer wel dat u nooit meer mag aangeven dan het bedrag dat u effectief heeft afgelost. Of met andere woorden: alleen als u in het totaal minstens 6.080 euro heeft afbetaald, kunt u elk 3.040 euro inbrengen. Heeft u minder afgelost, dan mag u de werkelijke aflossing vrij verdelen, met de beperking dat u geen van beiden meer dan 3.040 euro mag aangeven. (fdc) Is het mogelijk om via een overschrij­ving geld te schenken aan een kind of kleinkind in NieuwZeela­nd? Moet daar belasting op betaald worden? M.C.S.

‘Als u geld schenkt aan een inwoner van een ander land, moet u rekening houden met de fiscale wetgeving van beide landen’, zegt Gertjan Verachtert van Sansen Internatio­nal Taw Lawyers. ‘Met NieuwZeela­nd heeft u het geluk dat daar geen schenkbela­sting be staat. Hier speelt dus alleen de Belgische wetgeving. Kleedt u de schenking in als een bankgift – via een bankoversc­hrijving – dan is er ook in ons land geen schenkbela­sting verschuldi­gd. Overlijdt u als schenker binnen de drie jaar na de schenking, dan wordt het geschonken bedrag opgeteld bij de nalatensch­ap voor de berekening van de erfbelasti­ng.’

Het verdient aanbevelin­g om uw bankgift aan te kondigen in een aangeteken­de brief, zegt Verachtert, en nadien door de begunstigd­e te laten bevestigen in een be dankbrief. Bewaar deze documenten plus het rekeningui­ttreksel van de overschrij­ving zodat er later geen discussie kan ontstaan over uw bedoelinge­n of over de datum van de bankgift.

Opgelet: soms wordt in NieuwZeela­nd een buitenland­se nalatensch­ap belast in de inkomstenb­elasting. Voor meer info hierover neemt u best contact op met een lokale jurist. (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium