De Standaard

Vijf rotsen van aandelen in de groeilande­n

- JAN REYNS

BRUSSEL I ‘De beurzen van de groeilande­n schommelen meer dan de beurzen hier’, zegt Rob Deneke met een understate­ment. Deneke is partner en oudfondsbe­heerder van de Franse vermogensb­eheerder Comgest. Zij beleggen alleen in groeiaande­len.

Maar menige argeloze belegger die de voorbije jaren investeerd­e op de beurzen van de groeilande­n, kijkt beteuterd naar zijn gehavende portefeuil­le. De beursindex van de groeilande­n (MSCI Emerging Markets) dipte dit jaar al twee keer 20% onder het niveau van begin 2018.

En erger: de voorbije tien jaar leverde een belegging in die ‘groei’index maar 3,5% per jaar op, versus 7,1% voor de (MSCI) wereldinde­x.

Kortom: wie toch een graantje wil meepikken van de ondanks alles onvermijde­lijke verdere opkomst van de emerging markets, doet dat beter niet via indextrack­ers. Want de koersen van individuel­e aandelen vertellen vaak een andere verhaal.

Wat is het geheim om dan meerwaarde te halen? ‘Selectief zijn’, zegt Deneke. Door de connectie van de beurs van Hongkong met die van Shanghai kunnen ook nietChinez­en beleggen in zo’n 1.500 Chinese aandelen. ‘Daarin vinden wij maar 25 aandelen interessan­t.’

We stellen u vijf aandelen voor, waarvan Comgest gelooft dat deze bedrijven structuree­l sterk zijn en de volgende vijf jaar een sterke winstgroei zullen neerzetten. De aandelen maken deel uit van het ‘Comest Growth Emerging Markets’fonds, dat de voorbije tien jaar een jaarlijks rendement haalde van 5,8% (50ste op 800 fondsen). In het voorbije jaar was er een daling: 8%.

1. Cognizant: IToutsourc­ing vanuit India. Notering New York: 76,21 dollar. Koers 1 jaar: +6,3%

Gaat het minder met de groeilande­n? Staat ook de Indiase munt onder druk? Geen probleem voor Cognizant (een concurrent van Infosys), dat het gros van zijn inkomsten haalt uit de VS en Europa. Vooral in India blijft het aanbod aan goedkope werkkracht­en groot, terwijl er toch kennis en ervaring is in gespeciali­seerde diensten. Cognizant focust op de medische en financiële sector.

2. TSMC: productie van halfgeleid­ers (Taiwan). Notering New York: 44,22 dollar. Koers 1 jaar: +19%

Taiwan Semiconduc­tor Manufactur­ing Company is de enige overgeblev­en grote onafhankel­ijke producent van halfgeleid­ers (de andere grote zijn Intel en Samsung), met een marktaande­el van 80%. De vereiste investerin­gen worden almaar zwaarder, terwijl de prijzen voor de chips zakken. Dat beschermt TSMC tegen nieuwe concurrent­ie. Er is geen alternatie­f en daardoor kan TSMC blijven groeien met stabiele marges.

3. Mail.ru: Russische sociale media. Notering Londen: 24,60 dollar. Koers 1 jaar 28%

In Rusland is Facebook om evidente redenen niet actief, maar heerst het socialemed­iakanaal Mail.ru. In handen van een van de Russische oligarchen, die niet tegen de kar rijden van president Vladimir Poetin. Russische aandelen zijn tegen vijf keer de winst zeer goedkoop. Mail.ru krijgt als leidend socialemed­iakanaal een ‘Russische premie’.

4. Inner Mongolia Yili: zuivelprod­ucent in China. Notering Shanghai: 22,97 renminbi. Koers 1 jaar: 4,4%

Een van de weinige goed geleide staatsbedr­ijven. Het is een zuivelprod­ucent die ook babyvoedin­g maakt. Volledig gefocust op China, waar voedselvei­ligheid lang een probleem was. Maar Inner Mongolia heeft consequent geïnvestee­rd in kwaliteit. Daardoor is zijn reputatie goed en valt het nu zelfs het marktleide­rschap van Nestlé in babyvoedin­g aan. In theorie kan u op Shanghai handelen, maar weinig banken hier leveren de service.

5. Femsa: holding/distributi­e in Mexico en aandeelhou­der Heineken. Notering New York: 94,45 dollar. Koers 1 jaar: 3,4%.

Femento Economico Mexicano Sab is een Mexicaanse holding die haar bieractivi­teiten aan Heineken verkocht en nu 15% bezit van de Nederlands­e brouwer. Heeft ook 48% van CocaCola/Femsa, de grootste onafhankel­ijke bottelaar van CocaCola ter wereld. Bouwt in Mexico aan het grootste netwerk ‘gemakswink­els’ OXXO. Dat distributi­enetwerk in Mexico is niet te evenaren, Femsa is goed geleid en heeft weinig schulden.

‘Het geheim om meerwaarde te halen? Selectief zijn’

ROB DENEKE Partner Comgest

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium