De Standaard

Basiselfta­l staat vast

Bondscoach Roberto Martinez wil de concurrent­ie aanscherpe­n, maar heeft amper alternatie­ven.

- LUDO VANDEWALLE

BRUSSEL I ‘Het gaat erom de winaarsmen­taliteit op hetzelfde niveau te houden’, aldus bondscoach Roberto Martinez. ‘Daarom is het belangrijk dat er nu meer concurrent­ie is. Ik denk dat we nu drie spelers per positie hebben. Dat is een enorme stap vooruit.’ Wij zijn het ermee eens dat er meer mogelijkhe­den zijn bij de Rode Duivels. Maar een echte concurrent­iestrijd? Neen. Overloop even mee.

Doel: geen discussie

Courtois hield in de voorbije interlands twee keer een clean sheet. Zowel in Schotland als IJsland was hij er om, als de Duivels verslapten, de tegenstand­er van een eerredder te houden. Niemand twijfelt één seconde aan de doelman van Real Madrid. Mignolet moet vrede nemen met een plaats op de bank bij Liverpool en ziet Casteels, de vaste man bij Wolfsburg, qua status naderen. De competitie om tweede doelman te worden is intenser dan het gevecht om de nummer 1.

Defensie: geen discussie

Alderweire­ldKompanyV­ertonghen. Ouder, maar nog niet slechter, hoewel ze in de oefenwedst­rijden nauwelijks werden getest. Vermaelen staat nog altijd als eerste klaar om een plaats in de defensie in te nemen als één van dat trio geblesseer­d is. Waar Martinez zich wel kan om verheugen, is het gegeven dat Boyata en de deze keer niet geselectee­rde Kabasele (met Watford aan de leiding in de Premier League) hun achterstan­d op bovengenoe­md viertal aan het verkleinen zijn. Zolang Dendoncker niet speelt bij Wolverhamp­ton, wordt zijn achterstan­d dan weer groter.

Middenveld: linkerflan­k, en dan nog

Wie doet een fitte Meunier, Witsel en De Bruyne wat? Niemand. Castagne maakte tegen Schotland een bevredigen­d debuut en liet zien dat er na Meunier niet langer het grote niets is. Maar de afstand tussen de twee Luxemburge­rs is nog groot.

Dat de basiself zo goed als vaststaat, hoeft niet slecht te zijn. Elk groot team had een vaste basiself waar hoogstens een of twee spelers niet zeker van hun plaats waren. De Duivels zijn nu ook een groot team

Verstraete werd erbij gehaald om eventueel te dienen als backup voor Witsel, door de bondscoach altijd als eerste op het tactisch bord gezet. Maar dan zal de AA Gentspeler ook nog voorbij Dembélé en Fellaini moeten.

De Bruyne is een zekerheid. Maar hij is ook volgende maand tegen Zwitserlan­d en Nederland nog buiten strijd met een knieletsel. Tielemans verving hem in de recentste twee interlands bevredigen­d en hij ligt in de bovenste schuif bij de bondscoach. ‘Ik geniet ervan om met een speler als Tielemans te werken‘, aldus Martinez. ‘Hij bezit elk ingredient om een efficiënte spelmaker te zijn. Hij heeft ook de honger die we als team met z’n allen willen hebben.’ Tielemans is de eerste vervanger voor De Bruyne. Fellaini staat ook altijd dicht bij de basisploeg, zodat het op het middenveld echt wel dringen is. Praet zal er, als hij fit is, de volgende keer wel bij zijn.

Als Chadli straks bij Monaco geregeld speelt, zal hij die positie op de linkerflan­k wel innemen. Carrasco was daar lange tijd de vaste man, maar hij heeft daar nu al een jaar lang geen overtuigen­de prestatie meer geleverd. Op het WK had Chadli hem daar al verdrongen, maar door transferen blessurepe­rikelen was de kersverse Monacospel­er dit seizoen nog niet aan spelen toegekomen. Martinez is op die positie ook Thorgan Hazard aan het pushen, maar die moet nog even roderen.

Aanval: geen discussie

Eden Hazard en Romelu Lukaku zijn de blikvanger­s van deze Rode Duivels en zijn boven elke twijfel verheven. De ene regisseert, de andere scoort. Zij tillen deze ploeg op het niveau waar ze nu staat. Al probeert Martinez wel. ‘Ik zag Batshuayi op training en die was heel sterk bezig’, aldus de bondscoach. Benteke wordt op een steeds grotere achterstan­d geplaatst en Origi is helemaal uit het zicht verdwenen.

Op rechts dan misschien, Mertens? Niet altijd even aanwezig, maar hij heeft nog een voorsprong op wie er achter komt: Thorgan Hazard. Januzaj en Vanaken kunnen ook op die positie schuin achter de spitsen spelen. Trossard mocht als enige debutant tegen Schotland niet invallen, in IJsland zat hij op de tribune. Zal dus nog even duren.

Goed zo

Dat de basiself voor elke wedstrijd zo goed als vaststaat, hoeft niet eens slecht te zijn. Elk groot team (Ajax en Oranje in jaren 70, Bayern en Duitsland in jaren 70, Frankrijk in 1998, Spanje in tussen 2008 en 2012) had een vaste basiself waar hoogstens een of twee spelers niet zeker van hun plaats waren. De Duivels zijn nu ook een groot team. Nacer Chadli maakt een goede kans om Carrasco (r.) op de linkerflan­k te verdringen.

 ?? © Nico Vereecken/photo news ??
© Nico Vereecken/photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium