De Standaard

Weer net niet voor Dylan Teuns

Dylan Teuns blijft de pannen van het dak rijden in de Ronde van Spanje. Alleen die ritzege blijft maar uit. De Canadees Woods maakte de frustratie gisteren nog wat groter.

- WIM VOS

BRUSSEL I De Gendt mag vandaag dan als leider van het bergklasse­ment starten, de Belg die in deze Vuelta veruit het meest aanspraak mag maken op een ritzege, is Dylan Teuns. Rit 9, rit 11, rit 12, rit 13 en nu ook rit 17: keer op keer is Teuns goed voor een plek in de top 5. De Limburger klimt bijzonder alert, ruikt de goede ontsnappin­g en speelt bijna dagelijks een hoofdrol in de finale. Ook giste ren. ‘Het was een van die ritten in de laatste week waarop ik mijn zinnen had gezet’, wist Teuns. En zo gaat dat dezer dagen: eenmaal hij zijn gedachten op iets richt, zit hij er zelden veel naast. In de geaccident­eerde rit doorheen het Baskenland nestelde Teuns zich al vroeg in de wedstrijd in de goede ontsnappin­g. ‘Daar wist ik meteen wie de sterkste renners waren. De Gendt, Woods, Mollema… Dezelfde jongens die ik al eerder in mijn buurt heb gezien deze Vuelta.’ Eén voordeel: Teuns had met De Marchi een BMCploegma­at bij zich. ‘Dat maakte het makkelijke­r om te controlere­n. Eenmaal in de finale wist ik dat de laatste klim het sleutelpun­t zou zijn.’ Die laatste klim was de Monte Oiz: vijf kilometer aan een gemiddelde van 11,9 pro cent met uitschiete­rs tot 18 procent. De kopgroep was dan al flink uitgedund. Bleven naast Teuns uiteindeli­jk over: De la Cruz, Majka en Woods. Maar dan maakte Teuns een foutje dat we hem deze Vuelta al eerder zagen maken. Zijn aanval kwam toch weer een tikje te vroeg. ‘Daardoor kon Woods terugkeren, op zijn beurt aanvallen en moest ik een kloofje laten. In de laatste honderd meters kon ik nog opnieuw dichter komen. Maar, helaas, niet dicht genoeg.’

Innsbruck

Voor de 31jarige Canadees Woods, rijdend voor Education First, was het de eerste ritzege in een grote ronde. Zeer geëmotione­erd droeg hij de winst op aan Hunter, zijn zoontje dat twee maanden geleden dood werd geboren. Maar, gaf hij tegelijk toe, ook hij was onder de indruk van wat Teuns gepresteer­d had. ‘Hij reed supersterk. Ik dacht echt een paar keer dat ik het niet zou halen’, klonk het eerlijk. Laat het een troost zijn voor Dylan Teuns: twee weken voor het WK blijkt hij in een buitengewo­ne bloedvorm te verkeren. Als bondscoach De Weert straks in Innsbruck dan toch enige hiërarchie wil aanbren gen tussen zijn vier kopmannen – Wellens, Van Avermaet, Benoot en Teuns – weet hij wat hem te doen staat.

Een troost: die bloedvorm voor het WK pakken ze hem niet meer af

 ?? © photo news ?? Teuns viel te vroeg aan waardoor Woods nog kon terugkeren.
© photo news Teuns viel te vroeg aan waardoor Woods nog kon terugkeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium