De Standaard

De Gendt beste klimmer in Vuelta

-

Thomas De Gendt start vandaag als leider van het bergklasse­ment aan de op drie na laatste rit van de Vuelta. De Belg van LottoSouda­l glipte gisteren mee in de goede ontsnappin­g en verzamelde voldoende punten om de vorige leider, de zieke Spanjaard Maté, uit de blauwe bollentrui te fietsen.

Meteen mag De Gendt er voorzichti­g van beginnen dromen om de eerste Belgische eindwinnaa­r van een bergklasse­ment te worden sinds Lucien Van Impe. Die won in 1983 het bergklasse­ment in zowel de Giro als de Tour. In de Vuelta kan De Gendt zelfs voor een primeur zorgen. Daar won nog nooit een Belg het bergklasse­ment.

Een belangrijk voorbehoud: De Gendt heeft de buit nog lang niet binnen. Hij telt nu 74 punten, dat zijn er tien meer dan Maté en veertien meer dan Mollema. Maar de volgende dagen zijn er nog liefst 63 punten te verdienen. Vooral de loodzware rit naar de Coll de la Gallina zaterdag wordt beslissend: verspreid over zes cols zijn er 53 punten te rapen. (wvo)

Leuk detail: het leek in Slovakije alsof de hele ploeg de suprematie dit jaar extra in de verf wilde zetten. In de top vijf van de 1,9 kilometer lange proloog eindigden liefst vier renners van Quick Step Floors. Lampaert werd tweede, Alaphilipp­e vierde en Jacobsen vijfde. Keisse was op een twintigste plek de ‘slechtste’ Quick Steprenner. (wvo)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium