De Standaard

Laat ons uw vertrouwen winnen

-

Beste mevrouw De Mulder, Dank voor uw duidelijke brief waarin u terecht stelt dat banken er in eerste instantie zelf op moeten toezien dat ze het vertrouwen van de burger terugverdi­enen (DS 12 september). Dat is ook wat ik op Radio 1 heb gezegd. Ze moeten dat doen door veel meer dan vroeger het maatschapp­elijke belang en de behoeften van hun klanten centraal te stellen in hun beleid. Dat is ook de handschoen die ik wil opnemen. Mee werk maken van oplossinge­n voor de grote maatschapp­elijke uitdaginge­n, zoals de vergrijzin­g en de nood aan een veel duurzamere maatschapp­ij en economie.

Als belangrijk­e financier van burgers en ondernemer­s en als ontwikkela­ar van spaar en beleggings­producten kunnen we dat door meer dan in het verleden radicalere keuzes te maken voor mens en planeet. Uiteraard ook door klantvrien­delijke oplossinge­n te zoeken die het dagelijkse omgaan met geld gemakkelij­ker, maar vooral ook transparan­ter maken. Ook daarvoor zijn we goed geplaatst en ook die ambitie hebben we.

We moeten ook transparan­ter zijn over onze kosten en hoe we die aanrekenen. Maar die kosten zijn er wel. Geld veilig van A naar B verplaatse­n, zekerheid geven dat het op de juiste rekening terechtkom­t en controlere­n dat het niet over witwasoper­aties gaat, vragen én inzet van goed werkende ITsystemen én van mensen. De bedrijven die dat ontwikkele­n en de mensen die dat werk verrichten, moeten correct worden betaald. Het is een misvatting te denken dat de klant die deze diensten gebruikt daarvoor niet zou moeten betalen. Ik hoop dat u het daarover met mij eens bent.

Ik vraag je niet om ons op basis van deze brief te vertrouwen. Je mag ons gerust kritisch blijven volgen. Ik hoop wel van harte dat we over enkele jaren samen kunnen zeggen dat het Belgische bankenland­schap wel opnieuw je vertrouwen verdient.

KAREL VAN EETVELT Ceo bankenfede­ratie Febelfin.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium