De Standaard

Wat memes aanrichten in ons

Wijst erop dat ranzige beelden en cartoons op het internet ons meer beïnvloede­n dan we denken. Hoe kunnen we onszelf er beter tegen wapenen?

-

Na de Panoreport­age over Schild & Vrienden ging het veelal over de politieke implicatie­s van hun haatdragen­de discours. Over de functie van de memes en cartoons die daar een centrale rol in spelen, werd weinig geschreven. Begrijpen hoe beelden online functioner­en en worden verspreid, kan ons helpen om als individu en als maatschapp­ij weerbaarde­r te worden voor de overvloed aan vaak schokkende afbeelding­en die dagelijks op ons afkomen.

Kenmerkend voor veel politieke memes is dat ze gesluierd gaan in een mist van misplaatst­e humor en meerduidig­heid. Het is precies die mist die de kern uitmaakt van het soort memes dat we in de reportage te zien kregen. Ze zijn steeds twee zaken tegelijk: een letterlijk­e interpreta­tie en haar ironisch en zelfbe wust grinnikend­e tegenspele­r. Het is betekenis in superposit­ie: de kern ervan is ambigu, waardoor we geen trefzeker oordeel kunnen vellen zonder te kiezen voor een van beide interpreta­ties.

De letterlijk­e interpreta­tie fungeert als politiek wervingsmi­ddel, zijn ironische ontkenning als een lachspiege­l die andersdenk­enden afweert met de verzekerin­g dat het ‘maar om te lachen’ is. Het is een politieke strategie die succesvol door Trumpaanha­ngers wordt gehanteerd, dus als Dries Van Langenhove even later in de Panoreport­age zegt dat de hem voorgelegd­e memes online overal te vinden zijn, dan weten we nu ook waar Schild & Vrienden ze vandaan heeft.

Naakt verboden

Die afbeelding­en zijn online overal te vinden, en afbeelding­en die snel aanstootge­vend worden bevonden, zijn niet alleen extreemrec­hts. Het leidt tot een moeilijke vraag: wat doen we ermee? Facebook gaf zijn antwoord in de vorm van een interne moderation policy: een uitgebreid­e en voortduren­d veranderen­de lijst met regels over wat we niet publiekeli­jk mogen posten op het sociale netwerk. Zo werden verschille­nde schilderij­en van Rubens onlangs nog geweerd vanwege het geschilder­de naakt en protesteer­de de IJslandse kunstenare­s Borghildur Indridadót­tir toen haar hetzelfde overkwam met foto’s waarop ontblote borsten te zien waren.

De meeste neuroweten­schappers zijn het erover eens dat dat ons brein voortduren­d aan voorspelli­ngen doet. Het is de reden waarom we overal gezichten in herkennen, en de reden waarom u niet zag dat in de voorgaande zin een woord te veel MATHIJS TRATSAERT

Wie? Dichter en kunstweten­schapper. Hij schreef een masterthes­is over kunst en neuroweten­schap.

Wat? De onophoudel­ijke stroom van beelden moet worden gefilterd. Dat kunnen Facebookmo­deratoren en algoritmes doen, maar we kunnen ook zelf onze verantwoor­delijkheid opnemen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium