De Standaard

HET SPOOK VAN DE SPLITSING

- ARIANE BAZAN

Het was een belangrijk­e zet van Tim Verheyden om de camera lang te laten stilstaan toen hij Dries Van Langenhove met de feiten confrontee­rde en we de oprichter van Schild & Vrienden straal zagen ontkennen. In mijn vakgebied is ontkenning een verdedigin­gsmechanis­me dat veelal verkozen wordt wanneer iemand vindt dat de wet voor iedereen geldt, behalve voor zichzelf. Dan is het moeilijk om zo iemand terug te fluiten wanneer hij zich niet aan de regels of afspraken houdt, omdat hij zichzelf bij voorbaat vrijspreek­t. In zo’n situatie was het welkom en louterend dat de wet krachtdadi­g werd hersteld, met de interventi­e van rector Rik Van de Walle van de Universite­it Gent.

Iedereen lijkt het erover eens dat het antwoord zich niet daartoe kan beperken. We moeten in het bijzonder vermijden om ontkenning louter met ontkenning te bevechten, en dus komt er het best nog iets na de boodschap van bijvoorbee­ld Groenvoorz­itter Meyrem Almaci: ‘Dit zijn wij niet, daar staan we niet voor’ (Terzake

8 september). Wat moreel en ethisch niet kan, gaan we te lijf met tegengeste­lde boodschapp­en: in dit geval met antiracism­e, met boodschapp­en over wat ons verbindt. Maar wanneer een pijnpunt bovendrijf­t, is het misschien geen goede strategie om louter te mikken op middelen om die tegengeste­lde boodschapp­en luider, vroeger en vaker door te geven. Als klinisch psychologe zou ik zeggen: als een bepaalde aanklacht maar niet weggaat, dan moeten we ernaar luisteren.

Racisme is van alle tijden en culturen. Toch heeft het ook tijdsgebon­den aspecten: het gemeenscha­ppelijke trauma van de Holocaust heeft Europeanen lang met elkaar verbonden, maar nu die genocide met de tijd vervaagt, verschijne­n oude en nieuwe demonen – in het buitenland vaak op een gewelddadi­gere manier dan in België. Maar ook in ons land bestaat racisme niet louter in Vlaanderen: net vorige week dook een filmpje op waarin de weervrouw van de RTBF, Cécile Djunga, in tranen uitbarst na de zoveelste haatreacti­e van een kijker – een vrouw, die aan de redactie had laten weten dat ‘ze de weervrouw niet kan zien omdat ze te zwart is voor het scherm’.

Toch heeft het racisme in Vlaanderen specifieke vormen. Zo lijkt er een genealogie van het racisme te bestaan, met telkens weer oude wijn in nieuwe zakken, waarbij gemeenscha­ppelijke inspiratie, referentie­s en waarden worden doorgegeve­n. Mis schien is racisme in Wallonië minder gestructur­eerd en staan de extreemrec­htse groupuscul­es die ontstaan en dan weer verdwijnen, losser van elkaar. Maar die vaststelli­ng houdt geen waardeoord­eel in.

Een van de specifieke vormen van het Vlaamsnati­onalisme is de onmogelijk­heid sinds het einde van de Tweede Wereldoorl­og om radicale Vlaamsgezi­nde mensen te binden: eerst binnen de toenmalige CVP, met de afsplitsin­g van de Volksunie, daarna binnen de Volksunie, met de afsplitsin­gen van het Vlaams Blok en later van de NVA. Zoals we weten, hield ook het kartel CD&V/ NVA niet stand. En de IJzerbedev­aart splitste van een radicalere IJzerwake af in 2003. Splitsing is ook vaak een centraal thema geweest voor het Vlaamsnati­onalisme, van de splitsing van het arrondisse­ment BHV tot de splitsing van België.

Wil deze herhaling ons iets tonen? Verwijst ze naar een traumatisc­he ‘eerste’ splitsing? Een paradoxaal gegeven in de geschieden­is van het Vlaamsnati­onalisme is

Samen tegen de andere groep zijn, is een doeltreffe­nde manier om het verscheurd­e alsnog te lijmen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium