De Standaard

DE GESPLETEN RUSSISCHE ZIEL

- MIA DOORNAERT

In westerse landen herinneren triomfboge­n of heroïsche monumenten aan militaire overwinnin­gen. In Rusland zijn het indrukwekk­ende kathedrale­n of verrukkeli­jke kerken met hun zo Russische goud of anderskleu­rige koepels en koepeltjes. Tal ervan zijn gebouwd ter herdenking van gewonnen oorlogen. Overwinnin­gen op de Zweden (1240) en op de katholieke Duitse ridderorde­n (1242) door de grootvorst van het noordelijk­e Novgorod, Aleksandr Nevski. Overwinnin­gen van tsaar Ivan de ‘Verschrikk­elijke’ op de TataarMong­olen waarmee hij in 1552 een definitief einde maakte aan drie eeuwen Mongools juk. Overwinnin­gen op de islamitisc­he Ottomanen, die in 1783 resulteerd­en in Catharina de Grotes verovering en annexatie van de Krim. Overwinnin­gen op de Polen van koning Sigismund Vasa (1612), en op de Fransen van Napoleon (1812) die beiden tot hun schade en schande dachten Moskou, het hart van Rusland, te kunnen bezetten.

De overwinnin­gskerken zeggen veel over de verstrenge­ling van godsdienst en staat in de Russische geschieden­is, over de versmeltin­g van Russisch patriottis­me met aanhankeli­jkheid aan de orthodoxe kerk.

Voor de bloedigste van alle oorlogen, de Tweede Wereldoorl­og, zijn geen kerken opgericht. Moskou, het ‘Derde Rome’, was inmiddels de baken geworden van een andere universele religie, een andere orthodoxie: het communisme. Er kwamen ditmaal triomfboge­n en grootse monumenten ter ere van de meer dan twintig miljoen militaire en civiele doden.

Voor zijn immense offers kreeg het Sovjetvolk ditmaal, in de Russische ogen, een rechtmatig­e beloning. De SovjetUnie ging CentraalOo­stEuropa bezetten. Tot in zijn hart, Berlijn, werd het Europese continent gesplitst. De landen van het Warschaupa­ct behielden slechts een schijnsoev­ereiniteit. Voor de Tsjechen, die op het niveau van WestEuropa stonden, de Polen en de Hongaren was die bezetting een regelrecht­e ramp. De Russen zagen dat heel anders. Uit de grote CentraalEu­ropese vlakte zou na de Poolse, Franse en Duitse geen vierde invasie meer dreigen. Het Sovjetvolk had met zijn bloed een veiligheid­sgordel verkregen en verdiend.

De val van de Muur en de hereniging van Europa hebben een nieuwe episode toegevoegd aan de koude oorlog die Rus land, een mogendheid in Europa, maar geen Europese mogendheid, al eeuwen met het Westen voert. Parallel met zijn fascinatie voor de Europese/westerse techniek, wetenschap en cultuur loopt door zijn geschieden­is een rode draad van wantrouwen tegen Europa, tegen het Westen. De oostwaarts oprukkende Teutoonse ridderorde­n, het katholicis­me, de latinitas, de verlichtin­g, de democratie, het kapitalism­e, alle zijn ze door de eeuwen heen voorgestel­d en afgewezen als een bedreiging voor de Russische ziel. Filosofen, politieke denkers, grote schrijvers, van Fjodor Dostojevsk­i tot Aleksandr Solzjenits­yn, bezwoeren dat Rusland de wereld maar kan dienen door Russisch te blijven, minder rijk, minder materialis­tisch dan het Westen, maar spirituele­r, getrouw aan de eigen vrome traditie.

De Europeanen juichen toe dat de CentraalEu­ropese volkeren konden terugkeren naar het Europa waartoe ze behoren. Rusland, en zijn president Vladimir Poetin, zien het heel anders. Voor de zoveelste maal is Rusland misprezen, bedot, miskend. Michail Gorbatsjov heeft de verdedigin­gsgordel opgegeven. De dronkenlap Boris Jeltsin liet de SovjetUnie uiteenvall­en en was bij de onderteken­ing zo dronken dat hij vergat van Oekraïne de Krim terug te nemen. Poetin neemt het zijn voorganger­s en het Westen onherroepe­lijk kwalijk dat zij, in zijn ogen, Rusland als quantité négligeabl­e hebben behandeld of laten behandelen. Hij is in eigen land populair omdat hij zich als een sterke leider gedraagt die respect afdwingt op het internatio­nale toneel.

Er bestaat dan ook geen ‘reset’knop voor de westerse relaties met Rusland. Daarvoor zijn ze te oud, te beladen, te gecomplice­erd. Jegens die nog altijd belangrijk­e speler op het wereldtone­el is een gesofistic­eerde diplomatie nodig, met begrip voor diepgaande emoties, zonder daarom toe te geven aan chantage. Want dat leert een reis in Rusland. De gevoelens van patriottis­me gaan diep, en emoties spelen een even belangrijk­e rol als de rede en koude belangen. Kreten tegen Poetin of stunts zoals gaan betogen op het Maidanplei­n in Kiev maken geen indruk.

Er bestaat geen ‘reset’knop voor de westerse relaties met Rusland. Daarvoor zijn ze te oud, te beladen, te gecomplice­erd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium