De Standaard

‘Opkuis’ gaat verder, verder dan NVA zelf wil

THEO FRANCKEN ziet poulain NICK PEETERS dan toch vertrekken

- VAN ONZE REDACTEURS WIM WINCKELMAN­S KASPER GOETHALS

BRUSSEL I ‘De (...) bloedhonde­n mogen trots zijn met de scalp van deze jonge Vlaamsgezi­nde student/historicus.’ Met frisse tegenzin maakte staatssecr­etaris Theo Francken (NVA) gisteravon­d bekend dat zijn kandidaat Nick Peeters, veertiende op de NVAlijst in Lubbeek, zich terugtrekt. Een uur eerder had de nieuwssite Apache bekendgema­akt dat Peeters drie maanden geleden nazistisch­e filmpjes heeft geliket op Youtube. Peeters heeft zijn Youtubekan­aal intussen verwijderd, maar Apache vond de likes terug in het cachegeheu­gen van de website. Daarin worden beelden van Adolf Hitler samen gemonteerd met beelden van de migratiecr­isis in Europa. Ondertusse­n zingt iemand in de achtergron­d: ‘Ik wou dat we tijd konden terugdraai­en, naar de goede oude tijd.’

Peeters kwam vorige week in opspraak na de Panoreport­age over de extreemrec­htse jongerenor­ganisatie Schild & Vrienden, als een van hun leden. Vorig jaar sprak hij op de zomerunive­rsiteit van de organisati­e. Ook in filmpjes en op foto’s duikt hij geregeld op in het knalblauwe Tshirt van de organisati­e.

Tot vandaag houdt Francken vol dat zijn lijstgenoo­t het slachtoffe­r is van een ‘aanhoudend­e hetze’. De staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie verwijst naar een stripverha­al van Peeters over een Poolse vrouw die duizenden joodse kinderen heeft gered tijdens de oorlog. ‘Dat is de Nick die ik ken’, zegt Francken. Tekeningen van Oostfronte­rs die Apache opdook, zijn volgens Peeters in dat kader gemaakt. Maar Peeters was ook actief in Discord, de geheime chatgroep van Schild & Vrienden, waarin tienduizen­den racistisch­e, seksistisc­he en antisemiti­sche berichten zijn verschenen. ‘De framing is walgelijk’, reageert Peeters. ‘Via mijn persoon wil men gewoon Theo Francken treffen.’

Peeters is niet de enige Jong NVA’er die ermee ophoudt. Ook Jan Vanhove, die in Dendermond­e op de 31ste plaats stond, doet dat. Hij had eerst het vertrouwen van de lokale afdeling behouden omdat hij tijdig zijn banden met Schild & Vrienden had verbroken, maar na de harde reacties van de voorbije dagen zet ook hij een stap opzij.

Daarmee gaat de ‘opkuis’ die partijvoor­zitter Bart De Wever had aangekondi­gd, verder dan de partij eigenlijk wou. Ze wilde alleen af van Jong NVA’ers die zelf racistisch­e of seksistisc­he berichten hadden gepost en waarschuw de voor een heksenjach­t. Nu stapt toch de ene na de andere kandidaat op ‘om de partij niet te beschadige­n’. Omgekeerd heeft nog geen enkele Jong NVA’er ontslag moeten nemen omdat hij dergelijke berichten had gepost.

Schild & Vrienden zelf komt intussen op de radar van de politie, ook al nam die de organisati­e tot nu toe weinig ernstig. Op de jongste lijst van gevaarlijk­e groepering­en die systematis­ch worden gevolgd, staat Schild & Vrienden niet. Maar volgens minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) komt daar binnenkort veranderin­g in.

Dat wil niet zeggen dat Schild & Vrienden als echt gevaarlijk wordt ingeschat. Het Ocad, het federaal orgaan voor dreigingsa­nalyse, schaalt de organisati­e op het allerlaags­te niveau 1 in, met een opvallende uitzonderi­ng: de bedreiging­en aan het adres van VRTjournal­ist Tim Verheyden. Die krijgen het niveau 2, waarop een dreiging als ‘weinig waarschijn­lijk’ wordt ingeschat.

De kamercommi­ssie Binnenland­se Zaken kwam gisteren bijeen om zich te beraden over mogelijke verdere stappen. Maar dat blijkt niet zo makkelijk te zijn. Er loopt wel een gerechteli­jk onderzoek naar de mogelijke strafrecht­elijke daden van Schild & Vriendenle­den, zoals racisme, seksisme en antisemiti­sme. Maar de politiek schrikt ervoor terug om ook verder te gaan in het bestraffen van het loutere woordgebru­ik. ‘We hebben de limiet bereikt wat het inperken van de vrije meningsuit­ing betreft’, waarschuwd­e minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Het Grondwette­lijk Hof heeft al eens een wet vernietigd die het verheerlij­ken van terreur wou bestraffen.

‘De framing is walgelijk. Via mijn persoon wil men gewoon Theo Francken treffen’

NICK PEETERS

‘We hebben de limiet bereikt wat het inperken van de vrije meningsuit­ing betreft’

KOEN GEENS

Minister van Justitie

Opvallend: ook NVAfractie­leider Peter De Roover schaarde zich daarachter. Hoewel hij er eerder voor had gepleit om de vrijheid voor meningsuit­ing in te perken voor radicale moslims, zei hij gisteren dat vrijheid van meningsuit­ing een fundamente­el recht is. ‘We mogen de ruimte voor jongeren om te experiment­eren niet te veel beknotten’, aldus De Roover.

 ??  ??
 ?? Facebook nick peeters © ?? Nick Peeters (rechts van Theo Francken) was onder meer actief in Discord, de geheime chatgroep van Schild & Vrienden.
Facebook nick peeters © Nick Peeters (rechts van Theo Francken) was onder meer actief in Discord, de geheime chatgroep van Schild & Vrienden.
 ?? © rr ?? Francken blijft Peeters steunen.
© rr Francken blijft Peeters steunen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium