De Standaard

Apple blijft Apple

(ook zonder nieuws)

- DOMINIQUE DECKMYN

Drie nieuwe iPhones stelde Apple gisteren voor. Tot grote verrassing van niemand, want de jongste weken waren de meeste details al uitgebreid gelekt. Toch keek de wereld opnieuw ademloos toe, want Apple is nu eenmaal Apple.

Aangezien de iPhone meestal maar om de twee jaar een echt nieuwe look krijgt, en

we vorig jaar de geboorte van de iPhone X meemaakten, wist iedereen dat ons geen enorme verrassing­en te wachten stonden. We krijgen drie varianten van de vorig jaar gelanceerd­e iPhone X. Er is de iPhone XS, een update van het model van vorig jaar, met een 5,8” OLEDscherm en een verbeterde processor en camera, voor dezelfde 1.159 euro (model met 64 GB). Er is de grotere iPhone XS Max, met een scherm van 6,5”, aan een prijzige 1.259 euro. En voortaan is er ook een goedkopere (nou ja) variant, de iPhone XR, met een 6,1” LCDscherm en een enkele camera aan de achterkant, vanaf 859 euro.

Over de Apple Watch was er eigenlijk meer nieuws. Die is het enige echt nieuwe product dat Apple heeft gelanceerd sinds het overlijden van Steve Jobs. Aanvankeli­jk was het een commerciël­e tegenvalle­r, maar de afgelopen drie jaar vond het toestel stilaan toch zijn draai dankzij de toevoeging van extra functies op het vlak van fitness en gezondheid. Op die lijn gaat de nieuwe Apple Watch Series 4 door. Het toestel kan je waarschuwe­n bij hartritmes­toornissen en kan zelfs een elektrocar­diogram nemen. Een ingebouwde functie kan nu detecteren dat de drager van het horloge gevallen is, en automatisc­h alarm slaan.

De voorstelli­ng van de nieuwe iPhones is nog altijd de belangrijk­ste dag van het jaar voor de technologi­esector. Want wat Apple ook toont, het zal over de vol gende twaalf maanden de norm worden. Dat bewees het bedrijf vorig jaar nog maar eens. Over de technische verdienste­n van de iPhone X kon je argumenter­en, maar hij zag er anders uit: het scherm strekte zich uit tot de vier randen, met bovenaan het scherm die opvallende uitsparing voor de camera en sensoren – de notch.

Over die notch werd schamper gedaan, maar een jaar later is hij bijna alomtegenw­oordig. Een beeldscher­m waar geen stuk ‘uit’ is gesneden, ziet er verouderd uit – en wie wil er nu een verouderde smartphone? Dat vermag geen enkel ander technologi­ebedrijf. Samsung verkoopt misschien meer smartphone­s, en zijn topmodelle­n moeten noch technisch, noch esthetisch onderdoen voor die van Apple. Maar Samsung is geen smaakmaker. Dat het een bedrijf is zonder bekende gezichten,

Doet Apple er technologi­sch nog toe? Minder dan tien jaar geleden, dat is zeker

helpt daarbij niet. Ook Huawei verkoopt nu meer smartphone­s dan Apple. Dat zijn eveneens uitstekend­e telefoons die er zeker niet lelijk uitzien – maar dan ben je uitgepraat. De nieuwste Huaweimode­llen hebben trouwens allemaal de notch, Samsung stribbelt haast nog als enige tegen.

Prijskaart­je

Door de opmars van Huawei zakt Apple (tijdelijk?) terug naar de derde plaats op de smartphone­markt, wat sinds 2010 niet gebeurde. Maar investeerd­ers in Apple hechten veel meer belang aan een ander cijfer: de gemiddelde verkooppri­js van iPhones. Die is gestegen, door het onverwacht grote succes van de iPhone X – de duurste smartphone die Apple ooit lanceerde. Dit jaar doet Apple dat nog eens dunnetjes over: de iPhone XS Max kost nog 100 euro meer.

Doet Apple er technologi­sch nog toe? Minder dan tien jaar geleden, dat is zeker. Naast de notch bracht Apple ons vorig jaar eigenlijk alleen de animoji en de ontgrendel­ing met je gezicht (FaceID). Van die bewegende cartoonfig­uurtjes vernamen we sindsdien nog weinig, en FaceID bleek anders maar niet noodzakeli­jk beter dan de vertrouwde vingerafdr­uksensor. Dit jaar was er amper iets nieuws te vertellen over de iPhones, op hun precieze afmetingen en kleuren na. Maar hoeveel echt ingrijpend­e verbeterin­gen kun je na elf jaar nog toevoegen?

Tim Cook

Die vaststelli­ngen bedreigen de status van Apple niet. In 2011 vroeg de wereld zich af, of Apple nog wel Apple kon zijn zonder Steve Jobs. Zijn opvolger, Tim Cook, trok vooral in zijn eerste jaren nooit de aandacht naar zichzelf, en vermeed zo de vergelijki­ng. Zo presteerde hij het onmogelijk­e: Steve Jobs doen vergeten, juist door altijd in diens schaduw te blijven staan. Pas de jongste tweedrie jaar treedt Cook zelf soms naar voren, maar dan om het gewicht van zijn functie te gebruiken voor een principiee­l standpunt in dossiers als homorechte­n en het recht op privacy. Cook reed een haast feilloos parcours.

Waar Apple woensdag niets over vertelde (en dat werd ook niet verwacht), is over zijn tvplannen. Al maanden investeert het bedrijf forse bedragen in nieuwe tvreeksen, onder meer van Steven Spielberg, terwijl niemand weet waar die nieuwe reeksen zullen worden vertoond. Apple broedt vrijwel zeker op een concurrent voor Netflix, mogelijk gekoppeld aan het Apple Musicmuzie­kabonnemen­t.

Tim Cook trok in zijn eerste jaren nooit de aandacht naar zichzelf, en zo vermeed hij de vergelijki­ng met Steve Jobs

 ?? © ap ?? Tim Cook, de ceo van Apple, stelt de nieuwe iPhones voor in Cupertino, Californië.
© ap Tim Cook, de ceo van Apple, stelt de nieuwe iPhones voor in Cupertino, Californië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium