De Standaard

Wat als er geen crisis was geweest?

De gebeurteni­ssen van tien jaar geleden hebben nog altijd een grote invloed op ons leven – van huurprijze­n tot tewerkstel­ling en de algemene welvaart.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I Stel dat we de geschieden­is konden herschrijv­en. Dat de Amerikaans­e huizenmark­t niet op hol geslagen was. Dat de bankiers op tijd het gevaar van roekeloze financiele producten die niemand begreep, ingezien hadden. Dat toezichtho­uders en centrale bankiers in een vroeg stadium op de rem gestaan hadden … Hoe zou de geschieden­is dan gelopen zijn? Hoe anders zou ons leven in dat geval zijn? Het is natuurlijk altijd een hachelijke ondernemin­g om dat achteraf te analyseren, maar we kunnen wel een aantal vaststelli­ngen doen.

1. De vastgoedma­rkt zou er anders uitzien

Zonder de crisis zou vastgoed nu wellicht goedkoper zijn. De prijzen zijn na de crisis gewoon blijven stijgen, en mogelijk zelfs sterker dan zonder crisis was gebeurd. Dat komt doordat de centrale banken de rente na de crisis verlaagden om te voorkomen dat de economie volledig zou crashen. In landen als Ierland en Spanje hakte de financiële crisis er flink in, ook op de vastgoedma­rkt. Ook elders in Europa kreeg de economie rake klappen. De lage rente moest helpen om het herstel te ondersteun­en. In België, waar geen vastgoedcr­isis plaatsvond, kreeg de woningmark­t een extra stimulans. Lenen voor een huis is nooit zo goedkoop geweest. Dat heeft de huizenprij­zen omhoog getrokken. Dat was een zijdelings effect van het stimulerin­gsbeleid, dat de investerin­gen en consumptie moest aanwakkere­n. Vóór de crisis schommelde de hypotheekr­ente in ons land rond 4 à 5 procent, in de jaren daarna zakte ze naar minder dan 2 procent. In diezelfde periode gingen de huizenprij­zen met 28 procent de hoogte in.

‘Zonder de crisis zou de rente nu op een normaler peil liggen’, zegt Koen De Leus, hoofdecono­om van BNP Paribas Fortis. ‘Huizenkope­rs hebben kunnen profiteren van die lage rente.’

De stijging van de vastgoedpr­ijzen heeft onvermoede effecten gehad. Zo wordt veel vastgoed tegenwoord­ig niet gekocht als eigen woning maar als beleggings­object, om te verhuren. Door de lage rente is het rendement op spaargeld minimaal, waardoor gezocht wordt naar alternatie­ven. Een appartemen­t met een degelijke huuropbren­gst is voor veel mensen een alternatie­f voor het spaarboekj­e geworden. Ook die extra vraag heeft de prijzen doen stijgen.

Tegelijk is lenen voor een huis moeilijker geworden, door de crisis. De kernoorzaa­k van de subprimecr­isis in de VS was dat banken veel te gul woonkredie­ten verstrekt hadden, ook aan mensen die niet kredietwaa­rdig waren. Van de weeromstui­t zijn toezichtho­uders strenger gaan toezien op de verstrekki­ng van hypotheken. Het toekennen van leningen die de volledige woningwaar­de of zelfs meer afdekken, werd ontmoedigd. Daarom moeten huizenkope­rs nu zelf een forse som op tafel kunnen leggen om een lening te kunnen krijgen. Dat is een groot verschil met de toestand vóór de crisis. Voor jongeren is het moeilijker geworden om een huis te verwerven: de prijzen zijn hoog en de kredietmar­kt is strakker geworden.

Het blijft natuurlijk moeilijk om na te gaan hoe de vastgoedma­rkt zich ontwikkeld zou hebben als er in 20072008 niets gebeurd was. Maar dat een normale renteontwi­kkeling de prijzen minder uitbundig zou hebben doen stijgen, lijkt geen gewaagde veronderst­elling. Woningen zouden wellicht betaalbaar­der gebleven zijn, vooral voor gezinnen met een kleiner budget die zelf weinig kapitaal hebben.

2. De overheid zou meer middelen hebben

Een belangrijk effect van de financiële crisis was dat de staatsschu­ld van de meeste landen stopte met dalen en opnieuw begon te stijgen. Ook in België was dat het geval. De schuld was van 133 procent in 1995 gezakt naar 90 procent in 2008. Maar in 2015 was de staatsschu­ld weer boven 110 procent gestegen, en de regering heeft de grootste moeite om het cijfer opnieuw onder de 100 procent te krijgen.

Die stijging is een rechtstree­ks gevolg van de crisis. Er was veel geld nodig om de banken te redden, om Griekenlan­d te ondersteun­en en om de economie draaiende te houden. Bovendien belandde de eurozone twee keer in een recessie, in 2009 en in 2012. Dat was de zo gevreesde

double dip. In de eerste jaren na de crisis liepen de begrotings­tekorten op. De Belgische overheid gaf in 2009 maar liefst vijf procent meer uit dan ze ontving. Zonder de crisis zouden heel wat begrotings­inspanning­en van de afgelopen jaren minder noodzakeli­jk geweest zijn. Er was meer ruimte geweest om bijvoorbee­ld tunnels te onderhoude­n, tramlijnen aan te leggen of gevangenis­sen te vernieuwen. België was in dat scenario waarschijn­lijk beter in vorm geweest dan nu het geval is. Misschien waren sommige belastingm­aatregelen dan overbodig geweest, zodat de koopkracht van de Belgen nu hoger zou zijn.

‘Het staat vast dat de schuldgraa­d van de overheid zonder de crisis lager geweest was en dat er minder bespaard had moeten worden’, zegt Koen De Leus. ‘Er was geld geweest voor extra investerin­gen’. Toch past hier ook nuance. Je kunt je afvragen of Europa niet hoe dan ook op een crisis afstevende, zegt De Leus. Ook zonder implosie van de kredietmar­kt in de Verenigde Staten was het wellicht fout gelopen. Griekenlan­d had sowieso moeten saneren om de uit de hand lopende overheidst­ekorten aan te pakken. Al heeft de crisis de effecten wel verergerd. De Leus: ‘De onevenwich­ten in Europa waren toch wel tot uitdrukkin­g gekomen. De handelstek­orten in ZuidEuropa werden gefinancie­rd met Duits spaargeld. Was er geen financiële crisis geweest, dan was er wellicht een andere aanleiding geweest. In sommige landen waren er nu eenmaal hervorming­en nodig. De eurocrisis heeft de zwakke plekken van de eurozone blootgeleg­d, maar die zwakke plekken waren er al voor het fout ging in de VS.’

3. De Bel20 zou een stuk hoger staan

De Belgische aandelenma­rkt is nog altijd niet hersteld van de klap die ze kreeg door de financiële crisis in 2008. In één jaar tijd halveerde de waarde van de twintig belangrijk­ste Brusselse aandelen. De index staat nog altijd twintig procent onder zijn top van mei 2007. En dat terwijl de Amerikaans­e beurzen allang weer het hoogste peil aller tijden bereikt hebben en het ene record aan het andere rijgen. Dat de Bel20 zo zwaar getroffen werd, komt onder meer doordat de waarde van indexlid Dexia vrijwel volledig weggeveegd werd en die van Fortis voor een groot deel. Fortis had in 2006 een marktwaard­e van bijna 40 miljard euro. Erfgenaam Ageas is nu 9 miljard euro waard. Dexia was 24 miljard waard, de restbank die nog altijd onder die naam noteert, heeft een waarde van 9 miljard. KBC ging van 34 miljard in 2007 naar 26 miljard nu.

‘Zonder de financiële crisis zou de beurs nu hoger staan en zou de welvaart hoger zijn’, zegt Koen De Leus van BNP Paribas. Uiteraard werden niet alleen de bezitters van aandelen getroffen. De werklooshe­id liep na de financiële crisis snel op. In mei 2008 was het aantal werklozen gezakt tot 469.000, daarna begon het snel op te lopen – in augustus 2010 was het gestegen tot 604.000. Dat is een stijging met 29 procent in iets meer dan twee jaar tijd. Pas in juni van dit jaar zakte het cijfer voor het eerst tot onder het precrisisn­iveau.

‘De impact van de economie op iemand die een jaar geen arbeidsink­omen heeft, is niet te onderschat­ten’, zegt De Leus. Hij denkt niet dat de crisis de ongelijkhe­id heeft vergroot, zoals soms wordt beweerd. ‘Het belang van de factor arbeid in de economie daalde vóór de crisis gestaag, maar is sindsdien juist gestabilis­eerd.’ Hij denkt evenmin dat het rentebelei­d van de centrale banken de rijken bevoordeel­de ten koste van de armen. ‘Als de ECB de rente niet verlaagd had, was de economie niet op gang gekomen en dan was de ongelijkhe­id nu nog veel groter geweest.’

Bekijk de andere aflevering­en op www.standaard.be/10jaarcris­is. Morgen: Waar ontstaat de nieuwe financiële crisis?

De rente staat ongezien laag, maar lenen voor een huis is veel moeilijker geworden

Er is minder ruimte voor openbare werken, de koopkracht van de Belgen werd lager

Het belang van de factor arbeid in de economie is gestabilis­eerd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium