De Standaard

Ontslagen uit Vlaamse jeugdraad, welkom bij N-VA

Jeroen Bergers (18) was lid van Schild & Vrienden

-

NVA Vilvoorde heeft zijn steun uitgesprok­en aan Jeroen Bergers (18). De jongeman kwam in opspraak toen bleek dat hij lid was van het radicale Schild & Vrienden.

VILVOORDE I Jeroen Bergers (18) uit Vilvoorde staat, tegen wil en dank, in de belangstel­ling. Hij is voorzitter van Jong NVA Vilvoorde en lid van de Vlaamse jeugdraad. Maar de spraakmake­nde Panoreport­age plaatste Bergers in een kwaad daglicht, want hij bleek lid van de extreemrec­htse beweging Schild & Vrienden. De Vlaamse jeugdraad besliste gisteren om Bergers en drie andere leden om die reden uit hun organisati­e te weren. Maar NVA Vilvoorde sprak zijn steun uit aan Bergers. Hij behoudt zijn zevende plaats op de kieslijst.

‘Campagne gevoerd’

‘Ik ben dankbaar voor de profession­aliteit waarmee het lokale NVAbestuur de situatie behandeld heeft, en ik ben blij dat ze mij de mogelijkhe­id geven me verder te engageren voor mijn stad’, zegt Bergers. Toch heeft de voorbije week sporen nagelaten. De jonge politicus stelde in een verhaal te zijn terechtgek­omen dat niet het zijne was en postte op zijn Facebookpr­ofiel een filmpje van tien minuten om zijn rol bij Schild & Vrienden te verduideli­jken.

‘Ik ben net zoals vele anderen gedegoutee­rd door wat ik in de Panoreport­age heb gezien’, zegt hij. ‘Ik was niet op de hoogte van de zaken die werden getoond en ik wil daar niets mee te maken hebben. Ik ben niet racistisch en geen vrouwenhat­er of homofoob. Ik heb in die groep, net zoals in andere rechts georiëntee­rde groepen, alleen campagne gevoerd voor mijn verkiezing in de Vlaamse jeugdraad. Ik heb mijn activiteit­en bij Schild & Vrienden enkele maanden geleden al stopgezet na een reeks meningsver­schillen met oprichter Dries Van Langenhove. Ik ben blij dat er een gerechteli­jk onderzoek komt naar Schild & Vrienden en ben ervan overtuigd dat mijn naam op die manier gezuiverd kan worden.’

Ambitieus

Jan Anciaux, lijsttrekk­er bij NVA Vilvoorde, sprak zijn steun uit aan de jongste kandidaat op de lijst. ‘Wij hebben vorige week met Jeroen om de tafel gezeten voor een lang en eerlijk gesprek. Inmiddels heeft het bestuur beslist het vertrouwen in Jeroen te behouden. Wij kennen hem al veel langer en zien een ambitieuze jongeman die enorm geëngageer­d is voor zijn stad.’ (ddb)

‘Ik heb mijn activiteit­en bij S&V maanden geleden stopgezet na meningsver­schillen met Van Langenhove’

JEROEN BERGERS N-VA Vilvoorde

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium