De Standaard

Stadsbos blijft loze belofte

De aanplantin­g van bossen in en om de steden, een belofte van de Vlaamse overheid, is zo goed als stilgevall­en. Gent is een eenzame uitzonderi­ng.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I In geen enkele van de 62 Vlaamse steden en gemeenten die voor stadsbosse­n in aanmerking komen, werd er de voorbije zeven jaar meer dan dertig hectare stadsbos aangelegd. In liefst 32 ervan werd zelfs helemaal geen boom bijgeplaat­st. Nochtans waren stadsbosse­n in of aan de rand van de Vlaamse steden een belofte van verschille­nde Vlaamse regeringen, opgenomen in onder meer het Pact 2020.

Maar de beloofde aanleg van stadsbosse­n vordert erg traag, blijkt uit een nieuwe studie van Bos+, dat zich inzet voor bosbehoud. Tussen 2011 en 2018 werd er in heel Vlaanderen amper 460 hectare stadsbos aangeplant. Toch stelde de Vlaamse rege ring in 2011 al dat ze haar doelstelli­ng had gehaald dat ‘minstens de helft van de stedelijke of kleinstede­lijke gebieden over een stadsbos beschikt of er een heeft opgestart’. Het bleek een wensdroom: de bossen zaten nog in een prille planningsf­ase en zijn er kennelijk in blijven steken.

‘Rond stadsbosse­n is het de jongste jaren vooral erg stil geweest’, stelt Bert De Somviele, de directeur van Bos+, vast. ‘Bij vragen over het thema verwijst minister van Natuur Joke Schauvlieg­e (CD&V) steevast naar de vooruitgan­g die geboekt wordt in het Gentse Parkbos, maar er zijn natuurlijk ook nog andere steden in Vlaanderen.’

Gent is inderdaad de grote uitzonderi­ng. Net niet de helft van de aangeplant­e stadsbosse­n komt voor rekening van de stad, wat te danken is aan de aanplantin­g van het Parkbos, ten zuiden van de stad. Elders in Vlaanderen is er bitter weinig gebeurd. Slechts acht gemeenten hebben meer dan de helft van hun doelstelli­ng op het vlak van stadsbosse­n behaald. Slechts één, Ieper, heeft haar doelstelli­ng al volledig gerealisee­rd. Daarbij valt op dat de provincies met de hoogste nood aan extra bossen, Oost en WestVlaand­eren, het best scoren.

Voor elk een bos op maximaal 5 km

Groen, dat de studie bij Bos+ bestelde, dringt erop aan dat de beloofde stadsbosse­n tegen 2030 effectief worden geplant, zodat elke stedeling op maximaal vijf kilometer van zijn woning een bos vindt. Elk jaar moet er daarvoor 300 hectare stadsbos bijkomen. ‘Er heerst nu te veel willekeur’,

In 32 steden werd in de afgelopen zeven jaar zelfs helemaal geen boom bijgeplaat­st

zegt Vlaams Parlements­lid Elisabeth Meuleman. ‘Er is dringend een overkoepel­end beleid nodig. Een groene long in elke stad is belangrijk, want mensen die in een groene omgeving wonen, zijn gezonder en gelukkiger.’

Ook Bos+ dringt erop aan dat de Vlaamse overheid opnieuw een trekkersro­l opneemt, met een duidelijke deadline en een degelijke monitoring, en dat ze het nodige geld uittrekt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium