De Standaard

PARLEMENTE­N IN LOPENDE ZAKEN

- BART BRINCKMAN

Op een haast rituele manier leverden de politieke partijen afgelopen zaterdag de definitiev­e lijsten voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in. Nu kan er niets meer veranderen. Kandidaten die door omstandigh­eden in opspraak komen, moeten de rit tot het einde uitzitten. Voortaan focussen de diverse hoofdkwart­ieren zich volledig op de eigenlijke campagne.

Onderzoek van De Standaard wijst uit dat zowat alle parlements­leden deelnemen aan de strijd, de helft trekt zelfs de lijst. Officieel lopen de werkzaamhe­den van het Vlaams Parlement en het federaal parlement door, met volgende dinsdag de septemberv­erklaring en, net voor de eigenlijke verkiezing­en, de federale beleidsver­klaring. Toch zal er niet bijster veel werk worden verzet. De politici canvassen vooral in de eigen gemeente.

Zo gaan de parlemente­n de facto in lopende zaken tot de derde week van oktober. Het hoeft niet meteen dramatisch­e gevolgen te hebben, de verkiezing­en overheerse­n hoe dan ook de nieuwscycl­us. Dat zowat elk parlements­lid meedoet, bewijst het belang dat alle partijen daaraan hechten. De afgelopen maanden werkten ze koortsacht­ig aan een optimale lijst. Onderzoek wees uit dat een volksverte­genwoordig­er tot een derde meer voorkeurst­emmen krijgt. Hij moet haast een loser zijn als hij geen zitje in de gemeentera­ad kan bemachtige­n.

De stilte in de parlemente­n de komende weken is best een schappelij­ke prijs die de samenlevin­g betaalt voor de cumul van een nationaal met een lokaal mandaat. Parlements­leden zijn doorgaans gepokt en gemazeld voor de job. Het zijn persoonlij­kheden die de intrinsiek­e kwaliteit van een raad opkrikken. Vlaanderen is niet groot genoeg om al die duizenden mandaten goed op te vullen. Tegelijker­tijd voeden plaatselij­ke activiteit­en de diepgang van het in Brussel geleverde werk. Ze merken als eerste de gevolgen van beslissing­en op het terrein. Een groter netwerk opent tenslotte de deur naar efficiënte­re lobbying.

Ooit zetten veel parlements­leden via een lokaal engagement hun eerste stappen in de politiek. In de plaatselij­ke afdeling en later in de gemeentera­ad en/of het college leerden ze de stiel. Vervolgens mochten de besten een stapje hogerop klimmen. Die aloude praktijk is de laatste jaren wat afgenomen. Mede door de creatie van provincial­e kieskringe­n raakte de link met het lokale wat verstoord en kregen bepaalde mediafenom­enen meer ruimte. Maar politici die hun stiel op een ouderwetse manier hebben geleerd, gaan over het algemeen langer mee.

Schappelij­ke prijs voor de grote aanwezighe­id van parlements­leden in gemeentera­den

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium