De Standaard

‘Wel degelijk criminelen onder de vrijgelate­n sans-papiers’

- VAN ONZE REDACTEUR HANNES CATTEBEKE

Om plaats te maken in de gesloten centra, werden vorige week ook veroordeel­de sanspapier­s vrijgelate­n. Van de meer dan honderd transmigra­nten die in de plaats kwamen, is een groot deel al vrij.

Omdat ze weigeren asiel aan te vragen in ons land en problemen veroorzake­n op snelwegpar­kings en in de zeehavens, moesten de transmigra­nten vorige week plots worden opgesloten in de gesloten centra van Brugge, Merksplas en Steenokker­zeel. Maar omdat die centra al een tijdje vol zitten, liet de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) een honderdvij­ftigtal uitgeproce­deerde buitenland­ers vrij.

De SP.A maar ook coalitiepa­rtners CD&V en Open VLD begrepen niets van de ‘carrousel’. Volgens staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) was het veiliger ‘om de transmigra­nten op te sluiten, in plaats van de illegalen die er normaal verbleven, omdat die laatsten niet naar Engeland willen en zo tot minder overlast leiden’.

Diefstal met geweld

Dat er onder de vrijgelate­n sanspapier­s ook exgedetine­erden zijn, werd vrijdag ontkend door Francken. ‘Maar 70 tot 75 procent van de mensen die hier opgesloten zitten, heeft criminele feiten gepleegd of is na zijn gevangenis­straf rechtstree­ks naar hier gebracht’, zegt een werknemer van een gesloten centrum. ‘Meer dan een derde van onze sanspapier­s is vrijgekome­n, dus daar zijn ook criminelen bij.’

De redactie van Het Nieuwsblad kon een dossier van een vrijgelate­n sanspa piers inkijken. De man heeft een strafblad met verschille­nde veroordeli­ngen, waaronder diefstal met geweld.

De Dienst Vreemdelin­genzaken kon gisteren bevestigen noch ontkennen dat er veroordeel­de criminelen waren vrijgelate­n. Op het kabinetFra­ncken klinkt het ondertusse­n ‘dat de staatssecr­etaris geen zicht heeft op elk dossier’. Francken belooft vandaag alle details over de vrijlating­en op te vragen bij zijn administra­tie.

‘Extra gesloten centrum nodig’

‘De staatssecr­etaris heeft geen zicht op elk dossier’

Ondertusse­n blijkt dat veel van de nieuw opgesloten transmigra­nten nooit naar hun land van herkomst teruggestu­urd zullen kunnen worden. Zij werden de afgelopen dagen al opnieuw vrijgelate­n, vaak amper 24 uur na hun opsluiting.

KABINETFRA­NCKEN

Francken erkent dat het hem aan capaciteit ontbreekt om zowel transmigra­nten als uitgeproce­deerde sanspapier­s op te sluiten. Hij zal vrijdag op de ministerra­ad de toestemmin­g vragen voor een extra gesloten centrum. Bij CD&V vallen ze echter uit de lucht. ‘Er is toch al een masterplan afgesproke­n over de uitbreidin­g van het aantal plaatsen in gesloten centra?’, zegt Kamerlid Nahima Lanjri. ‘Francken heeft daarvoor de middelen al gekregen.’

Momenteel zijn er 590 plaatsen. Normaal moesten dat er 613 zijn, tegen eind dit jaar zelfs 722. Dat aantal zal niet gehaald worden. Francken wijst op vertraging­en bij de bouw en zegt erbij dat die plaatsen sowieso ruimschoot­s onvoldoend­e zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium