De Standaard

Dorpspolit­iek legt parlement lam

Helft parlements­leden trekt lijst op 14 oktober. Zes Vlaams Parlements­leden komen niet op. 93 procent van de Kamerleden doet dat wel.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

De Vlamingen worden vertegenwo­ordigd door 246 politici, in het Vlaams, federaal (Kamer en Senaat), Brussels en Europees Parlement. 118 van hen – 48 procent – trekken een lijst in hun gemeente, district of provincie voor de verkiezing­en van 14 oktober. Dat berekende De Standaard. Meer dan twee derde van de 124 Vlaamse Parlements­leden en 87 Nederlands­talige Kamerleden staan op een van de eerste drie plaatsen op een kieslijst.

Vooral het Vlaams Parlement doet zijn bijnaam van ‘veredelde gemeentera­ad’ eer aan. Slechts een zestal parlements­leden – nog geen vijf procent dus – komt op 14 oktober níét op. Bij de vorige lokale verkiezing­en, in 2012, waren dat er nog veertien. Alleen bij Groen en CD&V trekt minder dan de helft van de Vlaamse Parlements­leden een lijst. Bij Open VLD is dat twee op de drie en bij Vlaams Belang iedereen.

In de Kamer doet 93 procent van de Vlaamse leden mee. Daar tellen Groen, CD&V en NVA procentuee­l het minste lijsttrekk­ers, Open VLD en Vlaams Belang – waar ook hier iedereen trekt – het meeste. SP.A scoort in beide parlemente­n iets meer dan de helft. Alle twaalf Nederlands­talige Europese Parlements­leden staan over vier weken op een lokale lijst. En ook vijf van de zeventien Nederlands­talige Brusselse Parlements­leden is lijsttrekk­er in zijn of haar gemeente.

Particrati­e heerst

Donderdag vindt de eerste plenaire Kamerzitti­ng plaats. Het Vlaamse niveau volgt over een week, op maandag 24 september, met de septemberv­erklaring van ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA). ‘Dat zoveel parlements­leden zich nu focussen op het lokale, gaat in tegen de werking van het parlement zelf’, zegt hoogleraar strafrecht en Kamerlid Hendrik Vuye. Hij verliet samen met Veerle Wouters de NVA, geen van beide komt op bij de gemeentera­adsverkiez­ingen. ‘De Kamer is sinds 21 juli in reces en eigenlijk nog verlamd tot minstens 14 oktober. Dat is geen goede zaak voor de werking van het federale systeem.’

De erg innige verwevenhe­id tussen het lokale, deelstatel­ijke en nationale niveau wijst volgens specialist­en op de almacht van de politieke partijen. ‘We houden dan wel lokale, Vlaamse of federale verkiezing­en, er is één systeem dat alles overheerst’, zegt Filip De Rynck, professor bestuursku­nde (UGent). ‘En dat is de particrati­e. De politieke partijen domineren zowel op het lokale als op het federale niveau. Dat is bij ons veel sterker dan in andere landen.’

Permanente lopende zaken

Lokale lijsten maken deel uit van de partijpoli­tieke strategie op de hogere niveaus en omgekeerd, stelt De Rynck. Bovendien, blijkt uit onderzoek van onderzoeks­centrum Vives (KU Leuven), halen parlements­leden bij lokale verkiezing­en een derde meer voorkeurst­emmen dan andere kandidaten. ‘De komende maanden wordt het hele politieke systeem beheerst door verkiezing­en’, zegt De Rynck. ‘Want in mei zijn er opnieuw verkiezing­en. Die paralysere­n alle niveaus. Er treedt een vorm van permanente lopende zaken op.’

Parlements­leden die niet meedoen aan de lokale verkiezing­en, doen dat niet altijd louter uit principe. Een aantal parlementa­iren stopt gewoon met de actieve politiek, zoals Renate Hufkens en Rob Van de Velde (beiden NVA), Bart Van Malderen (SP.A) of Eric Van Rompuy (CD&V). Anderen zitten gewrongen omdat echtgenote­n of familieled­en uit de eerste of tweede graad niet samen in een gemeentera­ad kunnen zetelen. Nog anderen zijn partijloos geworden, zoals Vlaams Parlements­lid Hermes Sanctorum (exGroen) of Vuye en Wouters. Zonder ruggensteu­n van een partij is het een haast onmogelijk­e opdracht om lokaal potten te breken.

‘De politieke partijen domineren zowel het lokale als het federale niveau. Dat is bij ons veel sterker dan in andere landen’ FILIP DE RYNCK Professor bestuursku­nde (UGent)

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium