De Standaard

Open oorlog om de Vredesbeia­ard

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES © Jimmy Kets

‘De wapens zijn stil. Maar de klokken juichen luid. Vrede voor immer.’

Ziedaar de haiku die voormalig Europees president Herman Van Rompuy (CD&V) schreef voor een van de eenenvijft­ig klokken die straks de OnzeLieveV­rouwekerk in Aarschot zullen sieren. De grote Vredesbeia­ard moet Aarschot opnieuw op de kaart zetten als martelaars­stad die tijdens de Eerste Wereldoorl­og zwaar leed onder Duitse represaill­es.

Een nobele gedachte, maar de voorbije jaren zaaide de beiaard vooral verdeeldhe­id onder de Aarschotte­naars. De stad tastte diep in de buidel voor de nieuwe, imposante klokkentor­en en ging daarvoor ook een lening van 422.050 euro aan. Het stadsbestu­ur (CD&V, Open VLD, SP.A) krabbelde eerst een paar keer terug voor de finan ciering, maar gaf uiteindeli­jk toch groen licht nadat privéspons­ors met voldoende geld over de brug waren gekomen.

Liever een fietspad

In de schaduw van de kerk, in café D’Elf Ure Mis, houden ze hun mening over de nieuwe beiaard liever voor zich. Ze willen hun pastoor duidelijk niet bruuskeren, ‘al valt er wel wat over te zeggen’. Een plaatselij­ke vzw klaagde deze zomer nog dat ze geen geld meer kregen ‘omdat alles naar de realisatie van de Vredesbeia­ard vloeit’. De NVA, de grootste oppositiep­artij in Aarschot, is duidelijk: ‘Sorry, dit is een nice to have, geen need to have. We hebben echt wel andere noden. Veilige fietspaden en een renovatie van het stadsgebou­w bijvoorbee­ld’, zegt de lokale voorzitter Bob D’Hoedt. Het stadsbestu­ur is volgens hem ‘gecapitule­erd voor één bepaalde zuil’.

Die reactie komt hard aan bij pastoor Huub Gerits die al jaren aan de kar trekt voor de nieuwe beiaard en die – naar eigen zeggen – bekendstaa­t voor zijn NVAsympath­ieën. ‘Ik ben ook een grote fan van Bart De Wever, maar mijn stem heeft de NVA in Aarschot nu niet meer. Met dit thema gaan ze de verkiezing­en echt niet winnen’, maakt hij zich sterk. ‘Zelfs Baal, Peer of Puurs heeft een beiaard. Zolang de stad Aarschot geen beiaard heeft, is dit een dorp met een hoed op.’

‘Hadden de farao’s dezelfde mentalitei­t gehad als de NVA nu, dan stonden er geen piramides in Egypte’

ANDRÉ PEETERS Burgemeest­er (CD&V)

Kleinheid overstijge­n

De werken voor de nieuwe beiaard zitten intussen op schema. Op 11 november, exact honderd jaar nadat de klokken overal begonnen te luiden voor het einde van de oorlog, moet het eerste klokkenspe­l in Aarschot te horen zijn. En daar is CD&Vburgemees­ter André Peeters ondanks alles ‘heel trots op’. Hij ontkende zelf in de Stemcheck dat de stad schulden aangaat, ‘want de lening past in een meerjarenp­lan’.

‘Dit is van veel grotere symbolisch­e waarde dan geld. Solingen, de Duitse stad waar de bezettings­troepen vandaan kwamen, heeft het peterschap van de Vredesbeia­ard al aanvaard en hun burgemeest­er komt naar de opening. Soms moet je de kleinheid van het leven kunnen overstijge­n, ook in de plaatselij­ke politiek. Om maar te zeggen: als de farao’s in Egypte dezelfde mentalitei­t als de NVA hadden gehad, stonden er geen piramides.’

 ??  ?? De stad ging een lening van 422.050 euro aan voor de nieuwe klokkentor­en. ‘En daarvoor moet alles wijken’, klaagt de oppositie.
De stad ging een lening van 422.050 euro aan voor de nieuwe klokkentor­en. ‘En daarvoor moet alles wijken’, klaagt de oppositie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium