De Standaard

Beierse CSU schuift weer op richting centrum

Om de meubelen te redden bij de Beierse verkiezing­en gaat de CSU frontaal in de aanval tegen Alternativ­e für Deutschlan­d.

-

BRUSSEL I ‘Franz Josef Strauss zou Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) bestrijden. En dat moeten wij ook doen!’ Markus Söder, de ministerpr­esident van Beieren, haalde zaterdag een CSUboegbee­ld van stal die van 1961 tot zijn dood in 1988 de Beierse conservati­even met succes leidde.

Om de meubelen te redden bij de deelstaatv­erkiezinge­n, over vier weken, veranderde de CSU zaterdag op de partijdag in München het geweer van schouder. Het harde taalgebrui­k inzake migratie wordt getemperd en CSU zet frontaal de aanval in tegen AfD, nadat de antimigrat­iepartij het aandurfde verkiezing­sborden neer te zetten met als slogan: ‘Franz Josef Strauss zou voor de AfD stemmen’.

In de peilingen is de CSU weggezakt tot 35 procent. Het zou een miserabel resultaat zijn voor een partij die steevast op de volstrekte meerderhei­d mikte en in 2013 nog 47,4 procent van de stemmen behaalde.

Arrogantie

Als oorzaken voor het verval wordt verwezen naar de arrogantie van de CSU, maar vooral naar de beslissing om op het vlak van migratie een ruk naar rechts te maken om zo AfD de wind uit de zeilen te nemen. De partij sloeg die richting in na het slechte resultaat bij de federale verkiezing­en van vorig jaar, waar AfD grote winst haalde.

Het gezicht van dit beleid is partijleid­er Horst Seehofer, die minister van Binnenland­se Zaken werd. In Berlijn ging hij in de clinch met Angela Merkel, bondskanse­lier en boegbeeld van zusterpart­ij CDU. ‘De asielstrij­d met de CDU werd zo woedend gevoerd dat men het centrum van de samenlevin­g deed opschrikke­n en het liberale deel van de partijtrad­itie verloochen­de’, schreef de Frankfurte­r Allgemeine Zeitung dit weekend. Meer gematigde kiezers zijn van plan de CSU in de steek te laten ten voordele van vooral de Groenen, die het in de peilingen heel goed doen.

Omslag na Chemnitz

De kritiek op Seehofer en de harde lijn sudderde al een tijdje. Meer liberale kopstukken verklaarde­n off the record dat Seehofer er verkeerd aan had gedaan om Merkel aan te vallen en AfD achterna te lopen. Ze drongen aan op een frontale aanval tegen de populisten. De ranzige rellen in Chemnitz, die volgden op een fatale steekparti­j waarbij twee migranten betrokken waren, bereidden de weg voor de omslag.

Op het congres in München werd duidelijk dat de ster van Seehofer tanende is – Der Spiegel merkte op dat veel partijlede­n zaterdagmo­rgen bier en braadworst verkozen boven zijn toespraak.

De partij blijft voorstande­r van een streng en gecontrole­erd migratiebe­leid. ‘Geen land op deze planeet kan een onbeperkt aantal vluchtelin­gen en migranten opnemen’, zei Seehofer. Maar de politicus die tien dagen geleden nog verklaarde dat de migratiekw­estie de moeder van alle politieke problemen in Duitsland is, pleitte ook voor menselijkh­eid: ‘We kennen geen enkele tolerantie voor antisemiti­sme, de radicalite­it van extreemrec­hts, haat jegens buitenland­ers en haat in het algemeen.’

Markus Söder, die de partij moet behoeden voor een afgang, zei dat AfD haar ware gezicht heeft laten zien: ‘Die partij heeft betoogd, zij aan zij met de (neo

nazistisch­e, red.) NPD, met Pegida en hooligans.’ De CSU pleit voor orde én menselijkh­eid. Söder loofde burgers die vluchtelin­gen helpen. De partij mikt alsnog op 40 procent van de stemmen. (bar)

‘We kennen geen enkele tolerantie voor antisemiti­sme en haat jegens buitenland­ers’ HORST SEEHOFER Minister van Binnenland­se Zaken (CSU)

 ?? © epa ?? Markus Söder en Horst Seehofer.
© epa Markus Söder en Horst Seehofer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium