De Standaard

‘President van de rijken’ wil nu de armen helpen

Emmanuel Macron verliest snel aan popularite­it. Met een ambitieus programma voor armoedebes­trijding hoopt de Franse president zich te revanchere­n. ‘Dit is geen liefdadigh­eidsplan.’

- PETER VERMAAS © pool/abaca

‘President van de rijken’: oudbankier Emmanuel Macron komt maar niet af van het imago dat hij vooral een elite bedient die van de mondialise­ring profiteert. Zelfs in de door hem opgezette partij La République en Marche (LREM) klinkt steeds openlijker het verwijt dat de Franse president te weinig oog heeft voor sociaal beleid.

Macron voelde zich ‘zowel links als rechts’, zei hij tijdens de campagnes. Maar de centrumlin­kse kiezers die hem in 2017 steunden, zijn nu als eerste afgehaakt.

Met een nieuwe ambitieuze strategie tegen armoede hoopt Macron niet alleen het tij te keren, hij hoopt ook uit te leggen waarom hij anders opereert dan zijn voorganger­s. Zo weigerde hij dit voorjaar een speciaal ‘marshallpl­an’ voor de banlieues op te zetten, omdat dat volgens hem louter symptoombe­strijding is. Nu komt hij met oplossinge­n die een langere adem vergen. ‘Dit is geen liefdadigh­eidsplan’, waarschuwt Macron. ‘Het is niet bedoeld om iets beter in armoede te leven, maar om uit de armoede te komen.’

Crèche en ontbijt

Volgens de laatste cijfers van het statistiek­bureau Insee leven 8,8 miljoen van de 66 miljoen Fransen onder de armoedegre­ns van 1.026 euro per maand. Ondanks alle ‘republikei­nse’ retoriek over gelijke kansen, duurt het in Frankrijk gemiddeld zes generaties voor een kind uit een arme familie in de middenklas­se komt. Dat zei Macron in een bewogen toespraak tegenover mensen die net daarvoor publiek over hun precaire levens hadden verteld. ‘Armoede mag niet als erfenis overgegeve­n worden.’

Het Élysée maakt daarom de komende vier jaar 8 miljard euro extra vrij. Dat geld zal voor een groot deel besteed worden aan maatre gelen voor kinderen. Er komen meer crècheplaa­tsen, zodat ze niet geïsoleerd raken, geen taal of sociale achterstan­d oplopen en ouders kunnen werken of solliciter­en. Scholen in probleemwi­jken krijgen gratis ontbijt en goedkope lunch om te voorkomen dat kinderen met een lege maag zich niet kunnen concentrer­en. En de leerplicht wordt verhoogd tot 18 jaar. Eerder werden de klassen gehalveerd in honderden scholen in achterstan­dswijken.

‘Mijn plan is niet bedoeld om iets beter in armoede te leven, maar om uit de armoede te komen’

Basisinkom­en?

Het meest opmerkelij­k is Macrons voorstel om in 2020 tot een ‘universeel inkomen voor activiteit’ te komen. De details zijn nog niet bekend, maar het idee is dat verschille­nde uitkeringe­n samengevoe­gd worden om tot een ‘waardig bestaansmi­nimum’ te komen voor alle Fransen die onder een bepaald inkomen zitten.

Toen de socialisti­sche presidents­kandidaat Benoît Hamon vorig jaar pleitte voor een universeel basisinkom­en, was Macron een van zijn felste critici. In zijn plan voor ‘een verzorging­sstaat van de 21ste eeuw’ staat er verplicht ‘een activiteit’ tegenover het ‘universeel inkomen’, bijvoorbee­ld gemeenscha­pswerk. ‘Eman cipatie, dat is weten dat als de natie je iets verschuldi­gd is, dat we haar er iets voor teruggeven’, aldus Macron.

Tegenvalle­nde groei

Werk en sociale mobiliteit blijven belangrijk­e pijlers van Macrons hervorming­sbeleid. Maar de belangstel­ling ervoor is verslapt door een reeks affaires die de president hebben geraakt. Vooral de zaak rond Élyséemede­werker Alexandre Benalla, die als waarnemer bij een politieope­ratie op 1 mei rake klappen uitdeelde, kwam hard aan. Meteen na de zomer volgde het abrupte aftreden van Nicolas Hulot, de populaire minister van Milieu. Even later stapte ook de minister van Sport op.

Maar de tegenvalle­nde economisch­e groei baart Macron de laatste weken misschien wel het meeste zorgen. Volgens Insee blijft die dit jaar steken op 1,7 procent, vooral als gevolg van de hoge olieprijs en een mogelijke handelsoor­log. De regering van premier Édouard Philippe heeft de begroting voor 2019 moeten aanpassen, onder andere door de uitkeringe­n niet met de inflatie te laten meestijgen. Dat heeft andermaal het beeld van Macron als ‘president van de rijken’ versterkt.

EMMANUEL MACRON President Frankrijk

Het duurt gemiddeld zes generaties voor arme kinderen in de middenklas­se raken

 ??  ?? De Franse president Emmanuel Macron maakt de komende vier jaar 8 miljard euro extra vrij om vooral kinderarmo­ede te bestrijden.
De Franse president Emmanuel Macron maakt de komende vier jaar 8 miljard euro extra vrij om vooral kinderarmo­ede te bestrijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium