De Standaard

‘Cum laude’ of ‘cum fraude’?

- ANNELIEN DE GREEF

Het diploma van Pablo Casado, de nieuwe leider van de Partido Popular, is voer voor een gerechterl­ijk onderzoek

Premier Pedro Sánchez heeft zijn doctoraat online gezet na beschuldig­ingen van plagiaat. Hij is lang niet de enige Spaanse politicus die onder vuur ligt voor zijn diploma.

Pedro Sánchez had zijn eerste honderd dagen als premier graag gevierd met een symbolisch­e foto: in het parlement op het moment dat het licht op groen werd gezet om Franco uit zijn mausoleum te halen. Hij miste de afspraak. Te druk bezig met de aanval van de rechtse oppositie. Die beschuldig­de Sánchez ervan plagiaat te hebben gepleegd met het doctoraat dat hij enkele jaren geleden schreef, toen zijn politieke carrière in het slop was geraakt.

Kopie van Wikipedia

De storm rond Sánchez’ studies stak vorige week op na het ontslag van Carmen Montón, de sociaaldem­ocratische minister van Volksgezon­dheid. Toen was gebleken dat Wikipedia de belangrijk­ste bron van haar thesis was geweest, kon ze niet anders dan opstappen.

Het liberale kopstuk van Ciudadanos, Albert Rivera, rook bloed en zette met de steun van enkele conservati­eve kranten de aanval in op de pre mier zelf. ‘Doctor Sánchez?’, of scherper, ‘cum fraude’, klonk het in El Mundo. Rivera strijdt met de conservati­eve Partido Popular (PP) om het leiderscha­p van de oppositie. De PP krabbelt recht nadat de vorige premier, Mariano Rajoy, voor de zomer met een motie van wantrouwen door Sánchez werd weggestuur­d.

Het nieuwe, jonge gezicht van de PP, Pablo Casado, zit nog dieper in de nesten. Zijn diploma is voer voor een gerechteli­jk onderzoek. Casado behaalde een mas ter aan dezelfde universite­it als de opgestapte sociaaldem­ocratische minister. Alleen ging dat wel erg vlot. Meer dan enkele maanden had hij niet nodig. Bovendien moest hij geen examens afleggen en van zijn tijd aan de universite­it zijn nergens werkstukke­n of punten terug te vinden. Naar het instituut in kwestie loopt eveneens een onderzoek. Leverde het op vraag van politieke partijen diploma’s af aan beloftevol­le politici om hun cv op te krikken?

Ook de conservati­eve ministerpr­esident van Madrid moest eerder dit jaar opstappen in een gelijkaard­ig schandaal als alumnus van het instituut in kwestie. In die zin gaat de zaak veel verder dan het vermeende plagiaat van Sánchez en veroorzaak­t ze meer verontwaar­diging bij de Spanjaarde­n, die een politicus zonder diploma boven een bedrieger verkiezen.

Diplomagat­e

Premier Sánchez kon uiteindeli­jk niet anders dan zijn doctoraat online zetten. Spaanse kranten lieten er specialist­en op los. Hun conclusie: een hoogvliege­r is het doctoraat niet, maar van plagiaat is geen sprake. Twitter maakte zich wel vrolijk dat hij het Engelse ‘billion’ verkeerdel­ijk als ‘biljoen’ vertaalde, en dat voor een econoom, maar daarmee lijkt de kous af. El País riep de oppositie in een redactione­el commentaar op om de strijd tegen Sánchez inhoudelij­k te voeren en niet in populistis­che aanvallen te vervallen. ‘Ze zijn er nog niet over dat ze niet langer aan de macht zijn’, reageerde Sánchez op de aanval die door de PP gesteund werd, ondanks het diplomagat­e waarin haar partijvoor­zitter verwikkeld zit.

Ook Rivera van Ciudadanos kreeg de boomerang terug in zijn gezicht. Zijn alma mater in Barcelona liet weten dat hij helemaal niet ‘aan het doctoreren is’, zoals in zijn online cv staat.

Volgens specialist­en is Sánchez’ doctoraat is geen hoogvliege­r, maar ook geen plagiaat

 ?? © belga ?? Pedro Sánchez.
© belga Pedro Sánchez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium