De Standaard

Twee beste films voor één prijs

- RUBEN AERTS © isopix

‘Le fidèle’ was de slokop in Oostende op de uitreiking van de Ensors. Het beeldje voor Beste film moest hij wel delen met ‘Zagros’, de underdog.

Op de slotavond van het Filmfestiv­al van Oostende werden zaterdag de Ensors uitgereikt. Met tien nominaties mocht Cargo zich vooraf topfavorie­t noemen. Maar het was Le fidèle van Michaël R. Roskam die uiteindeli­jk de prijs in zes categorieë­n wegkaapte. Onder meer de regie, het spel van Matthias Schoenaert­s en de fotografie van Nicolas Karakatsan­is vielen in de prijzen. Het misdaaddra­ma werd ook uitgeroepe­n tot beste film, al moest het die prijs delen met Zagros van Sahim Omar Kalifa.

Dat is beslist een opsteker voor het langspeeld­ebuut van de BelgischKo­erdische filmmaker. Het liep niet bepaald storm voor zijn sociaal bewogen portret van een herder uit Koerdistan die in Brussel belandt: zo’n 10.000 mensen zagen de film in de bioscoop. Vergelijk dat met Le fidèle, die op 135.000 bezoekers kon rekenen (en daarmee nog steeds minder presteerde dan verwacht).

Ensor Academie

Dat twee films een Ensor moesten delen, hadden ze in Oostende Adèle Exarchopou­los en Matthias Schoenaert­s in ‘Le fidèle’. nog niet meegemaakt. Het is een gevolg van veranderin­gen achter de schermen. Het is niet langer een kleine, jaarlijks wisselende vakjury die de winnaars aanduidt, maar de Ensor Academie. Zij zijn laagdrempe­lig en inclusief: iedereen uit de Vlaamse filmwereld kan gratis toetreden. Zo’n 240 profession­als deden dat al en brachten hun stem uit in elk van de categorieë­n.

Voor een pover bezochte film als Zagros is het dan opmerkelij­k om evenveel vinkjes te verzamelen als een RoskamScho­enaertsveh­ikel. Het toont aan dat de sector deze kleinere producties genegen is. Dat viel eerder al af te leiden uit het enthousias­me waarmee de Academie films als Cargo

en Façades had genomineer­d. Voor die laatste won Natali Broods in de categorie Beste actrice. Kaat Beels en Nathalie Basteyns draaiden met die film een intiem melodrama dat net als Zagros amper 10.000 mensen naar de bioscoop lokte.

Door de hervorming van de Ensors winnen de Vlaamse Oscars aan relevantie. Een bekroning wijst voortaan op erkenning door een veel grotere groep, zeker wanneer straks nog meer mensen uit de sector toetreden.

Tabula rasa

Een andere nieuwighei­d in Oostende waren de Ensors voor tvseries. Tabula rasa speelde daar alle concurrent­ie recht naar huis en won in elke categorie. Zowel de makers als de acteurs Veerle Baetens en Peter Van den Begin vielen in de prijzen.

Lukas Dhont won nog de debuutprij­s voor Girl, de film waarmee hij eerder in Cannes hoge ogen gooide. Het is voor hem de zoveelste etappe in een zegetocht waarvan het einde nog niet in zicht komt.

Door de

hervorming van de Ensors winnen de Vlaamse Oscars aan relevantie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium