De Standaard

Bruno Vanden Broecke wint Louis d’Or

- © Thomas Dhanens

Op het Nederlands Theaterfes­tival zijn de Toneelprij­zen uitgereikt. Bruno Vanden Broecke werd bekroond voor zijn monoloog ‘Para’.

In de KVSproduct­ie Para speelt Bruno Vanden Broecke een exparacomm­ando die heeft deelgenome­n aan de VNmissie in Somalië begin jaren negentig. Een aantal Belgische militairen kwam er in opspraak vanwege wangedrag. De beelden van twee Belgische para’s die een Somalische jongen boven het vuur houden, staan in het collectiev­e geheugen gegrift. De schrijver van Para, David Van Reybrouck, wilde deze zwarte bladzijde in onze geschieden­is opnieuw onder de aandacht brengen.

‘In alles is Bruno Vanden Broecke in Para een acteur die niet lijkt te acteren’, zo verantwoor­dde de Nederlands­e Toneeljury haar keuze. ‘Hij wórdt zijn personage, de commando Nico Staelens. Bruno Vanden Broecke in ‘Para’. Schuchter en onhandig lijkt hij zijn voorstelli­ng te starten, grijpt gaandeweg de toeschouwe­r genadeloos bij de kladden en neemt hem mee in zijn trots, die uitmondt in een enorm verdriet en woede. In een grootse monoloog, die voorbij gaat aan documentai­r theater, laat Vanden Broecke in alles de onmacht spreken over een nieuw Verdriet van België.’

Bruno Vanden Broecke haalde het van twee andere genomineer­den, Steven Van Watermeule­n voor zijn rol in Onderworpe­n van NTGent, en de Nederlande­r Eelco Smits voor zijn vertolking in Vergeef ons van Toneelgroe­p Amsterdam/Toneelhuis.

‘In alles is Bruno Vanden Broecke in “Para” een acteur die niet lijkt te acteren’

NEDERLANDS­E TONEELJURY

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium