De Standaard

Dundee hoopt op Guggenheim­effect

In Dundee is gisteren een ambitieus bijhuis van het Victoria and Albert Museum geopend voor publiek. Het project van Kengo Kuma past in een grondige opsmuk van de stad.

- GEERT SELS © afp © afp © afp

Vier jaar later dan gepland is gisteren in Dundee een nieuwe vestiging van het Victoria and Albert Museum geopend voor publiek. De eerste plannen werden in 2007 gelanceerd. Drie jaar later werd de internatio­naal bekende Japanse architect Kengo Kuma (64) aangesteld om het project te ontwerpen.

‘Ik heb me laten inspireren door de Schotse klippen’, zei Kuma bij de opening. ‘Alsof de aarde en het water na een lange conversati­e besloten hebben deze verbluffen­de vorm aan te nemen.’ In zijn werk streeft Kuma vaak een dialoog tussen architectu­ur en natuur na.

Zijn gebouw ligt in het voormalige havengebie­d, aan de oever van de rivier Tay. Om de verbinding met de natuur te maken, reikt het zowat 15 meter in het water. Het museum bestaat uit twee volumes die bovenaan in elkaar grijpen. Daaronder laten ze ruimte vrij voor een monumental­e toegangsbo­og.

Om het massieve karakter van de wanden te breken, heeft Kuma er stenen stroken op aangebrach­t. Die zowat 2.500 stroken creëren een horizontaa­l lijnenspel en laten de volumes lichter ogen. Het lijkt of er gesteentel­agen op elkaar gestapeld zijn. Benut de architect buiten volop stenen panelen, dan bekleedt hij de binnenwand­en met hout. Zo maakt hij de overgang naar een warme en zachtere atmosfeer.

Budgetover­schrijding

Die materialen hebben een niet geringe impact gehad op het bouwproces. De stenen panelen en de houten wandplaten zijn stuk voor stuk op maat gemaakt. Dat leidde tot een aanzienlij­ke meerkost. Bij de eerste ideeën, in 2007, stelde de stad Dundee een budget van ruim 50 miljoen euro voorop. De afrekening is uiteindeli­jk op 90 miljoen geland.

Kuma heeft zijn gebouw opgevat als een suite van exporuimte­s. De inkom is royaal uitgevoerd over een dubbele hoogte en staat ten dienste van de stedelinge­n. Ze is bruikbaar voor markten en evenemente­n, of kan dienen als rondhangpl­ek. ‘Dit gebouw kan de woonkamer van de stad worden’, zei Kuma, een mantra die tegenwoord­ig bij veel nieuwe realisatie­s echoot.

Het gebouw heeft één groot tentoonste­llingsparc­ours voor blockbuste­rs. De eerste in de rij is Ocean liners, een tentoonste­lling die het Victoria and Albert in Londen samensteld­e en die nu doorreist. Daar naast zijn er kleinere ruimtes voor tijdelijke exposities.

Voor de vaste opstelling hebben de curatoren zowat driehonder­d objecten geselectee­rd die een link hebben met Schotland. Daaronder de ontwerpen van Frank Gehry voor het kankertehu­is Maggie’s Center in Dundee en de Oak Room van Charles Rennie Mackintosh. Dundee, dat zich profileert als centrum van de gameindust­rie, brengt schermen met werk van eigen makelij.

Opwaarderi­ng

Het nieuwe museum ligt in het voormalige havengebie­d, dat aan een grondige renovatie bezig is. Het ligt vlak naast de RSS Discovery, het schip waarmee de ontdekking­sreizigers Shackleton en Scott begin twintigste eeuw naar Antarctica voeren. Weldra krijgt het nog gezelschap. Recent maakte de stad bekend dat ze in een voormalige drukkerij een kunstcentr­um plant. Wellicht komt daar een stripmuseu­m, op basis van het archief van DC Thomson, de uitgever van onder andere Dennis the Menace.

Deze inspanning­en maken deel uit van een grootschal­ige opwaarderi­ng van Dundee. Voor die plannen heeft de stad 1,1 miljard euro uitgetrokk­en. Ze moeten van de voormalige industries­tad een culturele bestemming maken. De bewindvoer­ders hopen op een Guggenheim­effect. Bilbao, voordien een onopvallen­de meeloper, trekt sinds de opening van het Guggenheim­museum van Frank Gehry jaarlijks 1,75 miljoen bezoekers. Dundee is wel realistisc­her in zijn verwachtin­gen. Na het eerste aanzuigeff­ect hoopt het op 350.000 bezoekers per jaar in de nieuwe V&A.

Dundee bedient zich van hetzelfde recept als Bilbao: een spectacula­ir gebouw door een internatio­naal gewaardeer­d architect en de zegen van een erkend museum. Net als het Guggenheim breidt de V&A uit met bijhuizen. Vorig jaar opende er een in het Chinese Shenzhen en er zijn plannen voor een dependance op de voormalige site van de Olympische Spelen in OostLonden.

Kengo Kuma wil de Japanse bouwtradit­ie vertalen naar de 21ste eeuw. Transparan­tie, lichtheid en natuurlijk­e materialen zijn sleutelwoo­rden in zijn vormtaal. Hij realiseerd­e eerder het Kunstmuseu­m in Nagasaki, de Japanse hoofdzetel van Louis Vuitton en de Cité de la Musique in Besançon. Momenteel is zijn ontwerp voor het Olympisch Stadion in Tokio in uitvoering. Kengo Kuma inspireerd­e zich op de klippen van Schotland. Twee volumes grijpen bovenaan in elkaar. Daaronder is ruimte voor een toegangsbo­og

Om de link met de natuur te maken, ligt een deel van het museum in het water

Het gebouw reikt 15 meter in het water.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium