De Standaard

Hoeveel Brel zit er nog in Brussel?

Musical Don Quichot breekt in de seizoensop­ener van KVS een lans voor kunst en idealisme, maar zijn paard struikelt meermaals over clichés.

- KVS & De Munt Tot 28/9 in de KVS, Brussel. Daarna op tournee © Danny Willems ¨¨èèè GILLES MICHIELS L'Homme de La Mancha.

De tijd was nochtans rijp voor deze L’Homme de La Mancha. Precies een halve eeuw geleden ging de Jacques Brelmusica­l in première in de Brusselse Muntschouw­burg. Brel, die regisseerd­e en de hoofdrol speelde, stierf haast op de dag af tien jaar later. Reden genoeg dus voor de Koninklijk­e Vlaamse Schouwburg en De Munt om zijn Don Quichot met het hedendaags­e Brussel te confronter­en.

Het verhaal van de dolende ridder is bekend: in windmolens ziet hij vechtende reuzen, in een ordinaire herberg een kasteel, in een prostituee een maagdelijk­e prinses. Behalve de Brelchanso­ns voegt L’Homme de La Mancha aan die stof een nogal kafkaëske raamvertel­ling toe, waarin auteur Cervantes (‘Feiten zijn de vijand van de waarheid’) wordt aan geklaagd voor zijn verbeeldin­g.

Zo blijkt de queeste van Quichot ook die van de kunst tegen een eenzijdig realiteits­besef. Artistieke verbeeldin­g als motor voor veranderin­g – in een jaar dat de mei ‘68 herdenkt, is het een vertrouwd riedeltje. Gelukkig proberen regisseurs Michael De Cock en Junior Mthombe ni die insteek te vertalen naar de grootstad anno 2018: op een videoscher­m laten ze hun veelzijdig­e cast niet alleen in La Mancha parade Schwung genoeg bij de cast.

ren, maar ook tussen het puin en de brokstukke­n op Brusselse werven. Rêver un impossible rêve, klinkt dat bij Brel.

Met die scènes moeten we het helaas stellen qua verbeeldin­g, want L’Homme de La Mancha grossiert in de clichés. Ook vandaag nog zuchten vrouwen om hun ridder, zo blijkt op scène, of ziet een kapper eruit als een verwijfd mannetje. Voeg daarbij de voorspelba­re beeldspraa­k – een zandkas teeltje met een windmolen, iemand? – en personages met een chronisch gebrek aan psychologi­e, en je vraagt je af hoeveel Mancha er werkelijk in Brussel is geslopen.

Dat is jammer, want L’Homme de La Mancha is een vermakelij­ke en vakkundig gebrachte musical. De stem van Filip Jordens lijkt akelig veel op die van Brel, en ook sopraan Ana Naqe imponeert als diens muze Al donza. Als hun chansons de schwung en inventivit­eit van deze cast – de sissende raps en moves van Nadine Baboy!

De beeldspraa­k is voorspelba­ar.

Een zandkastee­ltje met een windmolen, iemand?

– vaker zouden toelaten, had deze productie ons misschien wat slagen van de molen verkocht. Nu blijft de musical te routineus en te statisch om te verrassen. Dromen? Graag, maar open eerst onze ogen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium