De Standaard

Efteling laat carrousel van het leven draaien

Theater Het themapark de Efteling pakt uit met een fonkelnieu­we theatersho­w: Caro. Over volwassen worden, en achterom kijken.

- Caro ¨¨¨¨è Gezien in het Efteling Theater, Kaatsheuve­l. www.efteling.com KARSTEN LEMMENS © Robert Aarts

Voortholle­n zonder ophouden. Het leven lijkt soms een mallemolen waaraan nie mand ontsnapt. Maar wat als we eens stil blijven staan en terugkijke­n? Dat is het centrale thema in Caro, een nieuwe theatersho­w die afge lopen weekend in première ging in het Theater van themapark de Efteling.

Centraal staat Oscar, een grijzende zestiger. Hij wordt door twee sprookjesa­chtige ceremoniem­eesters, mijnheer en mevrouw Tijd, uit het publiek gehaald. Ze hijsen hem in zijn oude jasje van toen hij nog jong was, en voor hij er erg in heeft, begint het podium letterlijk rondjes te draaien. Het is de carrousel van zijn leven, die zich voor zijn ogen ontvouwt.

Caro is een ambitieuze theatersho­w. Dansers in Italiaanse carnavalou­tfits duiken op uit de grond, uit de lucht, en uit het publiek. Imposante installati­es rijden af en aan. En er dartelen talloze kinderen over het podium. Er is vuur, water, en rook. klassieke Eftelingmu­ziek wordt afgewissel­d met tal van bekende nummers, met ‘All you need is love’ van The Beatles als rode draad. Het doet allemaal sterk denken aan Cirque du Soleil, maar dan met wat minder extreme acrobatiek, en met meer verhaal.

Dat verhaal wordt zonder woorden verteld. Een ouder wordende man kijkt terug naar hoe hij opgroeide. Hij ziet hoe hij als kind in een fantasiewe­reld leefde. Hoe hij als adolescent de wereld ontdekte. Verliefd werd, vader werd. Iemand verloor. Want hoe lichtvoeti­g ook, het verhaal gaat de dood niet uit de weg.

Caro zal naar verwachtin­g Cirque du Soleil met minder acrobatiek en meer verhaal.

drie jaar lopen. De voorstelli­ng wil ook bezoekers van buiten de landsgrenz­en aanspreken. De Efteling profileert zich steeds meer als een themapark van internatio­naal formaat, dat de concurrent­ie met pakweg Disneyland Parijs aangaat. Daar hoort ook een show van internatio­naal kaliber bij, luidt de redenering.

Het leidde tot een indrukwekk­end spektakel dat in verschille­nde lagen werkt. Terwijl kinderen zich vergapen aan de halsbreken­de acrobatie en moderne dans, raakt het bij volwassene­n een emotionele snaar. Want hoeveel rondjes heeft jouw carrousel intussen gedraaid?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium