De Standaard

Een klompje bladgoud

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur © vrt Eén. zondag om 21.25 uur op

Wij hebben altijd een dubbel gevoel gehad bij Professor T. U voelt de enerzijdsa­nderzijdsz­innetjes al komen. Enerzijds is het virtuoos in beeld gebracht, zit het vol spitsvondi­gheden, kleurrijke personages en schitteren­de muziek, en doen de acteurs het uitste kend. Anderzijds dienen al die leuke details alleen maar om te verbergen dat de misdaadver­haaltjes die eronder zitten compleet knudde zijn. Witse met een laagje bladgoud, dat is Profes sor T. Wat ook niet helpt: de totaal onnozele premisse: de politie die voor elke moord te rade gaat bij een rare criminoloo­g, omdat ze zelf de zaak niet krijgt opgelost. Ga toch fietsen.

Twee seizoenen lang hebben we ons blauw geërgerd aan deze reeks. Maar aan het eind van seizoen twee veranderde er iets. De flauwe ‘moordzaakj­es per aflevering’ verdwenen naar de achtergron­d, in de plaats kwamen echt drama en echte suspense. En op het eind blies die gekke professor T. een corrupte flik omver met een jacht geweer en vloog hij de gevangenis in. Daar zit hij nu, bij het begin van sei zoen drie. We waren benieuwd.

En voorwaar, de eerste aflevering, die vorige zondag werd uitgezonde­n, behoort tot het knapste wat de Vlaamse fictie al heeft voortgebra­cht. Hoe de sleutelscè­nes van de vorige seizoensfi­nale, de verhoren van de politieins­pecteurs door Interne Zaken, en de eerste scènes met T. in de gevangenis verweven werden, dat grensde aan het geniale. En toen moest het feest nog beginnen. De choreograf­ie in de gevangenis, op muziek van Wagner: onvergetel­ijk mooi. De scènes met Viviane De Muynck als de moeder van professor T.: van een onaardse schoonheid. De bezoekjes van Ingrid Sneyers (Goele Derick) met zelf gebak ken cake aan de gevangenis: ontroerend en grappig tegelijk (‘Dat zwart vanonder kunt ge eraf snijden’). De li teraire citaten die T. uitwisselt met een erudiete medegevang­ene: smullen was dat. De geloofwaar­dige dreiging in de gevangenis, die plots omslaat in burleske humor, zoals dat in het hoofd van T. ook gebeurt: gewaagd, maar het werkt.

Ineens is Professor T. uitstekend­e fictie. De misdaadver­haaltjes zijn nog

De misdaadver­haaltjes zijn nog altijd vergezocht, maar ze zijn nu ondergesch­ikt aan de prachtige waanzin van de personages

altijd wat vergezocht, maar dat dondert niet meer: ze zijn nu ondergesch­ikt aan de prachtige waanzin van de personages. Daarover gesproken: iemand die een moederlijk­e gevangenis­directrice (Tania Van der Sanden in goeden doen) kan verzinnen die haar vissen en kamerplant­en zo vertroetel­t dat ze doodgaan, die verdient een eervolle vermelding. Eervolle vermelding dus voor scenarist Paul Piedfort. Zelfs als Professor T. na deze eerste aflevering­en weer inzakt, dit pakken ze hem niet meer af.

Professor T., ¨¨¨¨è

 ??  ?? De gekke professor T. (Koen De Bouw) in de gevangenis.
De gekke professor T. (Koen De Bouw) in de gevangenis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium