De Standaard

Belgische retailer redt het niet meer alleen

Onder druk van veeleisend­e klanten en de digitalise­ring transforme­ert de retailsect­or in hoog tempo. Ook Belgische winkels wapenen zich tegen Amazon. ‘Maar een instant succes moet je niet verwachten.’

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I ‘De traditione­le winkelform­ule heeft geen toekomst meer.’ Agné Vezbergien­é, verantwoor­delijke Consumer Products and Services bij Deloitte, neemt geen blad voor de mond. ‘Winkels moeten zich heruitvind­en en hun eigen model uitdagen.’ Het is de klant die de retailers vooruit stuwt, ‘everywhere commerce’ is volgens Vezbergien­é het nieuwe normaal. De consument koopt in de winkel, via zijn mobieltje of via de slimme luidspreke­r.

België leek op dat vlak achterop te lopen, maar doet het vandaag verre van slecht. Volgens Deloitte gebeurde in 2015 maar één procent van de boodschapp­en in de supermarkt online. ‘Bij Colruyt is dat nu drie tot vier procent’, zegt Jo Willemyns, directeur corporate marketing bij Colruyt Group. Waar Colruyts ColliShop de slag met Bol.com heeft verloren, is de Belgische groep naar eigen zeggen marktleide­r in online boodschapp­en met Collect & Go.

‘We zijn ongeveer gelijktijd­ig met ecommerce begonnen als Delhaize en GB. Maar zij stopten na twee jaar, terwijl wij hebben volgehoude­n’, zegt Willemyns. Hoeveel klanten Collect & Go heeft, zegt Colruyt niet, maar vorig jaar kwamen er 80.000 bij. Colruyt haalde vorig jaar een online omzet (voor alle formules samen) van 370 miljoen euro.

Niemand thuis? Geen probleem

Dat digitaal winkelen in België vandaag meer op de kaart staat, is ook te danken aan spelers zoals Amazon, Bol.com en Coolblue, zegt Vezbergien­é. ‘En ze drijven hun inspanning­en voor de Belgische consument nog op.’ Zalando test bijvoorbee­ld een samenwerki­ng uit met het Antwerpse bezorgbedr­ijf Parcify (Bpost) om pakjes te leveren op basis van geo locatie. Parcify zelf werkt dan weer samen met een Oostenrijk­s bedrijf dat slimme sloten maakt, zodat pakjesbezo­rgers ook kunnen leveren als niemand thuis is.

‘De toekomst is aan een ecosysteem waarbij verschille­nde bedrijven samenwerke­n om de klant beter te kunnen bedienen’, zegt Vezbergien­é. Dat houdt ook in dat één bedrijf niet alles in zijn eentje kan doen. Ook Belgische retailers niet. Voor Colruyt, dat een cultuur heeft van eigen innovaties en ontwikkeli­ngen, betekent dat mogelijk een stijlbreuk. ‘Je zal het aantal partnershi­ps zien toenemen, ook tussen retailers onderling’, aldus Vezbergien­é.

De consument verwacht een naadloze winkelerva­ring, los van het platform dat hij gebruikt. Maar veel retailers zijn nog aan het experiment­eren. Volgens Willemyns (Colruyt) is er een ‘expectatio­n gap’. Technologi­e is ook niet onfeilbaar. Eerder dit jaar ging bij Collect & Go het digitaal boodschapp­enlijstje van een aantal klanten verloren. Het probleem werd snel opgelost, maar de stress in de afhaalpunt­en was groot.

Virtueel winkelen

Achter de schermen experiment­eert Colruyt ondertusse­n met virtual reality (VR) en augmented reality (AR). De virtuele realiteit is handig om winkelform­ules uit te testen. Zo heeft Colruyt de Spar van Bokrijk digitaal nagebouwd. Met een VRbril kun je door de virtuele winkel wandelen. ‘Het is goedkoper dan een hele winkel bouwen om te zien wat werkt’, zegt Willemyns.

Met AR kunnen dan weer hologramme­n worden opgeroepen. Bijvoorbee­ld met aanwijzigi­ngen hoe je een defect toestel moet herstellen. ‘We stellen onszelf voortduren­d de vraag wat we willen bereiken met bepaalde oplossinge­n’, zegt Willemyns.

Sommige innovaties blijken minder goed te lopen dan initieel gedacht. De maaltijdbo­xen bijvoorbee­ld. ‘We hebben ze nog niet overal, er is vraag, maar die is absoluut niet overweldig­end.’ Formules als Uber Eats en Delivery Hero stapelen dan weer hoge verliezen op. ‘Dat kan een heel goede reden hebben’, zegt Deloittesp­ecialist Vezbergien­é. ‘Alleen kennen we die niet.’

Zal Amazon de komende jaren meer disruptie veroorzake­n in de Belgische markt? Voorlopig neemt de Amerikaans­e onlinereus het Nederlands­talige gebied niet rechtstree­ks in het vizier. ‘Wat Amazon de komende jaren in Europa zal doen, is erg voorspelba­ar. Maar de marktreact­ie is dat niet’, zegt Willemyns. Amazon gaat voor een heel breed aanbod. Bol.com reageert door een goedkope abonnement­sprijs in de markt te zetten voor thuislever­ingen.

Wat wel zeker is: digitaal winkelen is rijp geworden in België. ‘Het vertrouwen van de consument in online winkelen is gestegen. Dat laat toe op termijn nieuwe zaken uit te testen, maar een instant succes moet je niet verwachten’, besluit Willemyns.

‘Techgigant­en als Google en deelplatfo­rmen als Uber maken dat klanten steeds meer verwachten'

JO WILLEMYNS Colruyt Group

 ??  ?? Jo Willemyns. © rr
Jo Willemyns. © rr
 ??  ?? Agné Vezbergien­é. © rr
Agné Vezbergien­é. © rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium