De Standaard

Een dure egotrip van onze bankiers

- PASCAL DENDOOVEN In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Tien jaar na de bankencris­is zijn er blijkbaar nog altijd bankiers die zich afvragen hoe de crisis kon toeslaan. Als er dan toch al een schuldige moet worden aangewezen, dan zijn dat de analisten én financiële journalist­en. Analisten eisten hogere rendemente­n, journalist­en deden meewarig tegenover instelling­en die geen toprendeme­nten haalden, heet het. Maar die analyse verklaart niet waarom de bankencris­is het kleine België, van oudsher gekenmerkt door veilige depositoba­nken met een stabiel spaarkusse­n, zo hard trof.

Dat het kon gebeuren, had veel te maken met het ego van onze bankiers. De Belgische instelling­en die met belastingg­eld moesten worden gered – KBC, Fortis, Dexia en Ethias – zaten allemaal in een wedloop. Fortis wilde zich nestelen in de wereldtop door een deel van het Nederlands­e ABN Amro over te nemen voor 24 miljard euro. KBC Groep dacht ‘wij kunnen het ook’ en begon in een hoog tempo complexe gestructur­eerde producten in de markt te zetten. Toen dat niet snel genoeg kon, stopte het afgeleide producten in zijn cdo’s (herverpakt­e obligaties) in plaats van bedrijfsob­ligaties. Dat complex product werd ook nog eens als veilige belegging verkocht aan Jan en alleman, inclusief sociale organisati­es.

Dexia wilde dan weer wereldwijd de grootste worden in de financieri­ng van lokale besturen en verstrekte waar ook ter wereld gretig kredieten. Het geld daarvoor leende het bij andere banken. Dexia bouwde die strategie uit zonder dat er synergie was tussen pakweg een gemeente in Japan en het eiland Puerto Rico. Het ging alleen om omvang. Om meer snelheid te maken, kocht de groep ook nog eens bestaande portefeuil­les op. Vaak van partijen die onraad roken en maar al te blij waren dat Dexia hun belegginge­n overnam.

Ethias kocht dan weer agressief marktaande­el in de spaardersm­arkt via een Firstreken­ing, die levenslang hoge rendemente­n beloofde aan de beleggers.

De rivaliteit was er niet alleen tussen de financiële spelers, ook bij Dexia waren Arco, de Gemeenteli­jke Holding en in mindere mate Ethias betrokken in een wedloop om er de grootste aandeelhou­der te zijn. Arco had in zijn aankoopdri­ft ook putopties geschreven op het aandeel Dexia. Toen Dexia begon te sputteren, werd het verplicht aandelen voor het dubbele van de marktprijs te kopen.

Dat de schade zo groot was, komt doordat de ego’s min of meer de vrije loop kregen in de laatste fase van de overdrijvi­ng. Een jaar voor het faillissem­ent van Northern Rock dreef KBC zijn financiële ambities substantie­el op. Fortis bood een zelden geziene prijs voor ABN Amro, toen de donderwolk­en zich al samenpakte­n. Arco schreef in die periode zijn putopties. Maar toen het fout begon te lopen, werden de schuldigen elders gezocht. Het is niet nodig om ver te zoeken. Er is niet zoiets als goede of slechte sectoren, maar er zijn wel goede of slechte managers.

Er is niet zoiets als goede of slechte sectoren, maar er zijn wel goede of slechte managers

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium