De Standaard

Woon-werkverkee­r weegt steeds zwaarder door

Zowel de pendeltijd als de afstand naar het werk neemt toe. Eén Belg op zeven is meer dan twee uur per dag onderweg van en naar het werk.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN © Jimmy Kets

Een werkende Belg op zeven besteedt meer dan twee uur per dag aan het woonwerkve­rkeer, blijkt uit de mobiliteit­senquête van HRspeciali­st SD Worx bij 2.500 werkende Belgen. Maar die groep blijft een minderheid.

Lang pendelen weegt wel door, merkt SD Worx op. Als de pendeltijd langer wordt, stijgt de kans dat de werknemer op zoek gaat naar een andere werkgever. Acht procent van wie langer dan anderhalf uur onderweg is, kijkt actief uit naar een andere baan. Bij wie minder lang pendelt, is dat slechts de helft, merkt Veerle Michiels, mobiliteit­sexpert bij SD Worx, op. Gemiddeld is de werkende Belg per dag 1 uur en 20 minuten onderweg voor woonwerkve­rkeer. Dat suggereert dat de Belg gemiddeld 40 minuten van zijn werk woont. In 2016 nam de pendeltijd in één jaar tijd met bijna een derde toe. Het is niet duidelijk waarom.

Uit de bevraging blijkt dat de gemiddelde woonwerkaf­stand afgelopen jaar is gestegen van 37 naar 42 kilometer. Een studie van Mobiel Vlaanderen berekende eerder dat de Vlaming gemiddeld per dag 39,89 kilometer aflegt. Maar Michiels hecht meer belang aan de pendeltijd. ‘Zelfs als je maar 15 kilometer van je werk woont, kan die tijd sterk variëren. Het hangt af van de locatie, beschikbaa­rheid van openbaar vervoer en het vervoersmi­ddel.’

Volgens Michiels is er een sterke spreiding in benodigde tijd. ‘Voor een afstand van 5 tot 9 kilometer heeft 60 procent minder dan een halfuur nodig. Maar 39 procent zegt een halfuur tot anderhalf uur nodig te hebben.’

Op de fiets

Volgens SD Worx kunnen de fietsvergo­eding en de elektrisch­e fiets soelaas brengen. In februari werd beslist dat ook de snelle elektrisch­e fiets, de speed pedelec die tot 45 kilometer per uur kan halen, onder de fiscaal gunstige fietsvergo­eding valt. Op die vergoeding is geen sociale zekerheid en belasting verschuldi­gd. Nu al krijgt elf procent van de werknemers in de privé een fietsvergo­e ding. Antwerpen staat op de eerste plaats met 16,7 procent van de werknemers, gevolgd door OostVlaand­eren (15,7 procent) en WestVlaand­eren (14,1 procent). In Brussel is dat slechts 4 procent, in Wallonië één procent.

‘In Antwerpen komt de fietsvergo­eding het vaakst voor’

VEERLE MICHIELS Mobiliteit­sexpert SD Worx

De fietsinfra­structuur in ons land is nog niet zo geschikt voor snelle fietsen. Maar toch verwacht Michiels dat de fietsvergo­eding populairde­r zal worden. ‘Ook voor dagelijkse korte afstanden is het interessan­t’, zegt ze. De vergoeding is er in principe alleen voor effectief gereden kilometers. ‘De sociale zekerheid zal niet graag zien dat het om een vast bedrag per maand gaat, want niet elke maand telt evenveel werkdagen’, zegt Michiels. Wie bijvoorbee­ld 30 kilometer van het werk woont en tweemaal per week met de fiets komt, krijgt maandelijk­s 110,4 euro.

 ??  ?? Meer dan de afstand bepalen de locatie, beschikbaa­rheid van openbaar vervoer en het vervoersmi­ddel de pendeltijd.
Meer dan de afstand bepalen de locatie, beschikbaa­rheid van openbaar vervoer en het vervoersmi­ddel de pendeltijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium