De Standaard

De Gouden Roos van het Europese profvoetba­l

De kans dat een Belgische club de Champions League wint, is nagenoeg onbestaand­e. Maar de beste van Europa zijn op het vlak van communityw­erking, dat lukte AA Gent deze week wel.

- FRANK VAN LAEKEN

Het belangrijk­ste moment van de wedstrijd tussen AA Gent en STVV speelde zich, wat mij betreft, tien minuten vóór de aftrap af. Toen werd de KAA Gent Foundation, de communityw­erking van de club, in de bloemetjes gezet. In het begin van de week ontving die Foundation de ECA CSR Award 2018, de prijs voor de beste communityw­erking in het Europese profvoetba­l, waarbij die ECA staat voor European Club Associa tion en de CSR voor Community & Social Responsibi­lity.

U zult misschien uit de lucht vallen. Dat de Gouden Roos naar de Eénprogram­ma’s Down the road en Sorry voor alles ging, dat wist u, want het stond op de voorpagina’s van bijna alle kranten. Dat de Ensor voor Beste (Belgische) Film wordt gedeeld door Le fidèle en Zagros, is u eveneens bekend. Het zat uitgebreid in de radio en tvjournaal­s. Als voetballie­fhebber las u voorbe schouwinge­n op het weekend en op deze drukke week met Europees voetbal, waarin Club Brugge aan een nieuwe Champions Leaguecamp­agne begint met als voornaamst­e opzet beter te doen dan de 0 op 18 van twee jaar geleden. Maar de ECA CSR Award 2018 kreeg amper mediaaanda­cht.

Wereldvree­md

Toch heeft een Belgische club een soort Champions League gewonnen: die van de communityw­erking. Wie alleen geïnteress­eerd is in een rollende bal, stevige tackles, inventieve dribbels, gevaarlijk­e doelpoging­en of geconteste­erde tussenkoms­ten van de videoref, zal nu even wereldvree­md opkijken. U zei? ‘Community’: bezig zijn met de lokale gemeenscha­p, de wijk, de buurt, de gemeente of de stad. Klinkt minder sexy dan een winnende goal in de laatste minuut van een zwaarbevoc­hten topper.

Die wereldvree­mdheid ligt niet alleen aan u, overigens. Persbureau Belga verstuurde dinsdagoch­tend nog wel een, rijkelijk laat, persberich­t, dat kort werd opgepikt door sommige nieuwssite­s. Maar op de nationale sportpagin­a’s bleef het in het beste geval bij tien lijnen, ergens in een hoekje; nog vaker wachtte het Grote Niets. Als er al over geschreven werd, was het op de regionale pagina’s. Zonde.

Verbinden

De KAA Gent Foundation werd bekroond voor haar werk in de sociale woonwijk Nieuw GentSteena­kker, op een steenworp van de Ghelamco Arena. Er lopen projecten met een wijkhuis, een dansacadem­ie, meisjesvoe­tbal en wandelvoet­bal voor senioren. Doel: vierhonder­d mensen uit hun sociaal isolement halen. Verbinden, om het met een modieus toverwoord te zeggen. In een tijd dat velen de mond vol hebben van multicultu­ralisme, de noodzaak om te integreren en de veelkleuri­ge samenlevin­g van morgen, kan buurtwerki­ng het verschil maken tussen voetbal in en voetbal buiten de maatschapp­ij. Het tweede is he

 ??  ?? De gemeenscha­pswerking van de KAA Gent Foundation werd verkozen tot beste van Europa en dat verdiende een eerbetoon voor de wedstrijd tegen STVV.
De gemeenscha­pswerking van de KAA Gent Foundation werd verkozen tot beste van Europa en dat verdiende een eerbetoon voor de wedstrijd tegen STVV.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium