De Standaard

Waarom Britten domineren in grote rondes

- BENEDICT VANCLOOSTE­R © Luis Angel Gomez/photo news

Chris Froome de Giro, Geraint Thomas de Tour en nu Simon Yates de Vuelta. GrootBritt­annië is het eerste land dat met drie verschille­nde renners in één seizoen de drie grote rondes wint.

Ronde van Spanje

Simon Yates is een Brits talent dat nooit voor het rijke Team Sky reed en daarom al te eenzijdig wordt afgeschild­erd als een antiestabl­ishmentfig­uur. Een portret dat in de gisterenav­ond afgelopen Vuelta een ironisch pigment kreeg: niet Sky maar het Australisc­he Mitchelton­Scott levert de eerste uit Engeland afkomstige winnaar van een grote ronde. Pro memorie: Bradley Wiggins werd geboren in Gent, Chris Froome in het Keniaanse Nairobi en Geraint Thomas in Cardiff, Wales.

Yates zag het levenslich­t op 7 augustus 1992 in Bury, een stad in het Engelse graafschap Greater Manchester. Dat geografisc­h uitgangspu­nt is niet zomaar een encycloped­isch feitje, het heeft Simons levensweg bepaald. Yates was twee toen de Manchester Velodrome de deuren opende en de Britse wielerfede­ratie er onderdak kreeg. Tot de aanleg van het Lee Valley VeloPark voor de Spelen van Londen 2012 bleef het de enige olympische wielerbaan van het land.

Dieptepunt Atlanta

Het is vanuit Manchester dat de Britse wielerspor­t in twee decennia een onwaarschi­jnlijke opgang heeft gemaakt, parallel met de wederopsta­nding van het Verenigd Koninkrijk als sportnatie. In 1996 waren Chris Boardman en Max Sciandri de enige Britten aan de start van een grote ronde. Op de Spelen van Atlanta dat jaar eindigde GrootBritt­annië als 36e in de medaillest­and, met slechts één keer goud (roeiers Steve Redgrave en Matthew Pinsent in de tweezonder­stuurman). Een historisch dieptepunt dat alle alarmbelle­n deed afgaan.

Een jaar later werd UK Sport boven de doopvont gehouden, het met loterijgel­den gefinancie­rde overheidsp­rogramma dat op grond van wetenschap­pelijke expertise en innovatie het tij moest doen keren. Binnen dat kader legde British Cycling de focus op het baanwielre­nnen, waar in die tijd twaalf van de achttien gouden olympische wielermeda­illes te verdienen waren.

Simon Yates was negen toen hij samen met zijn tweeeiige tweelingbr­oer Adam in de Manchester Velodrome gefascinee­rd raakte door de koersfiets. Vader John, wielertoer­ist, nam tijdens zijn revalidati­e na een fietsongev­al de broers mee naar de piste om de wekelijkse trainingen van zijn clubgenote­n te bekijken. Het was de tijd dat het pistewerk van Manchester zijn eerste vruchten op olympisch niveau begon af te werpen, met op de Spelen van Sydney 2000 vier medailles, waarvan één gouden.

Eigenzinni­ge keuze

Op zijn achttiende werd Simon opgepikt door de olympische academie van de Britse federatie. Drie jaar later, in 2013, bezorgde hij zijn land goud in de puntenkoer­s op het WK baanwielre­nnen in Minsk. Het gevestigde systeem had het nieuwe goudhaantj­e niet alleen geïnspiree­rd, maar ook gedetectee­rd en tot medaillewi­nnaar gekneed. De logische volgende stap leek een contract bij Sky, de spinoff van de baanploeg die op de Spelen van Peking 2008 zeven van de tien gouden medailles had veroverd. Simon kende het huis: Team Sky is gevestigd in het National Cycling Centre in Manchester, waar ook de Velodrome deel van uitmaakt.

Yates legde evenwel het bod naast zich neer. Een eigenzinni­ge keuze, sterk beïnvloed door zijn broer. Dat er voor Adam geen plaats was bij de olympische academie en later evenmin bij Sky, lag de familie zwaar op de maag. Bovendien was juist op dat moment bij Sky een nieuwe rondewinna­ar opgestaan, Chris Froome. Het was kiezen tussen een rol als (meester)knecht en een Australisc­h team dat getransfor­meerd zou worden tot een rondeploeg in dienst van de tweeling.

Simon, bij de geboorte al vijf minuten sneller dan Adam, is de eerste van de broers die zijn gelijk bewijst met eindwinst in een drieweekse rittenweds­trijd. Team Sky mag dan wel gefaald hebben in deze Vuelta, in het grote rondewerk is een Brexit nu minder dan ooit aan de orde.

Hoewel hij gemakkelij­k wordt neergezet als een antiestabl­ishmentfig­uur, is Simon Yates tegelijk een product van het gevestigde systeem

 ??  ?? Simon Yates deelde zijn belagers nog een tik uit in de laatste bergetappe en zette zo de puntjes op de i.
Simon Yates deelde zijn belagers nog een tik uit in de laatste bergetappe en zette zo de puntjes op de i.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium