De Standaard

De gevangenis­straf en het buikgevoel van de politiek

-

The High Cost of Ignoring Science is de titel van een wetenschap­pelijk artikel uit 2011, waarin internatio­nale onderzoeks­resultaten worden samengebra­cht over de mogelijkhe­den van de gevangenis­straf om recidive te beperken. Het besluit is ontluister­end: op basis van wetenschap­pelijk onderzoek kun je niet vaststelle­n dat de gevangenis­straf de criminalit­eit terugdring­t. Er zijn zelfs aanwijzing­en dat een gevangenis­verblijf aanzet tot (verdere) criminalit­eit. De auteurs maken de vergelijki­ng met het ziekenhuis­beleid: stel je voor dat patiënten langer dan nodig in het ziekenhuis blijven en dat ze er ongezonder uit komen dan ze er in gingen.

Repressiev­e onderstroo­m

Dat is ondenkbaar, maar in het gevangenis­wezen kan dat gerust. We passen de gevangenis­straf toe, wetende dat ze negatieve gevolgen heeft voor de gedetineer­de, zijn gezin en zijn latere reintegrat­ie. Ook de slachtoffe­rs worden er niet beter van: een gevangenis­straf biedt hen persoonlij­ke erkenning noch financieel herstel.

Hoe valt het dan te begrijpen dat we toch steeds weer teruggrijp­en naar de gevangenis­straf? Als reactie op het ontslag van de twee strafrecht­experts die de opdracht hadden het strafwetbo­ek te herschrijv­en (DS 12 september), verwees minister van Justitie Koen Geens (CD&V) naar twee belangrijk­e hinderniss­en om de gevangenis­straf via wettelijke weg terug te dringen: de ‘relatief repressiev­e onderstroo­m van de samenlevin­g’ en de houding van Open VLD en NVA. De regering besliste dus tegen beter weten in om de vervangend­e gevangenis­straf opnieuw in te voeren, de korte gevangenis­straf toch uit te voeren en mensen opnieuw langer in de gevangenis te houden vooraleer ze in aanmerking komen voor vervroegde invrijheid­stelling. Het toepas

Mensen verwachten een duidelijke afkeuring van criminalit­eit en daadwerkel­ijke reacties, maar willen geen zinloze repressie

singsgebie­d van de gevangenis­straf wordt zelfs uitgebreid.

Opmerkelij­k: de regering gaat hiermee lijnrecht in tegen het eigen regeerakko­ord. Daar staat immers in dat er ook ernstig gereflecte­erd zal worden over de gepaste straf voor lichtere misdrijven ‘… met als einddoel de gevangenis­straf in het strafwetbo­ek op bepaalde plaatsen te vervangen door een werkstraf, straf onder elektronis­ch toezicht of autonome probatie, teneinde de gevangenis­straf werkelijk als ultimum remedium te gebruiken’.

Dat is dus geen vrijblijve­nde denkoefeni­ng, maar een duidelijk engagement om de gevangenis­straf terug te dringen. Iets wat je niet bereikt met kunst en vliegwerk van afzonderli­jke ingrepen die de strafuitvo­ering opnieuw ‘geloofwaar­dig’ moeten maken, maar wel door naar de fundamente­n van de straf te kijken en ze diepgaand te bevragen. Het impliceert ook dat je durft te poneren dat de vrijheidss­traf niet langer een optie is voor sommige misdrijven.

Strafpopul­isme

De bocht die nu wordt ingezet, stelt dan ook zwaar teleur. Om te beginnen weten we – weerom op basis van wetenschap­pelijk onderzoek, excuus – dat er in brede lagen van de bevolking een draagvlak bestaat

voor het toepassen van alternatie­ve sancties zoals de werkstraf. De burger beseft echt wel hoe zinloos de gevangenis­straf in vele gevallen is. Het ‘repressiev­e buikgevoel’ van ‘de’ Vlaming moet sterk genuanceer­d worden. Mensen verwachten een duidelijke afkeuring van criminalit­eit en daadwerkel­ijke reacties, maar willen geen zinloze repressie.

Daarnaast is er de politieke recuperati­e van de onveilighe­idsgevoele­ns: dit is zonder meer strafpopul­isme, waarbij politieke partijen proberen zich te profileren door de problemen simplistis­ch voor te stellen en zich te beroepen op ‘het gezond verstand’ van de burger. Het zijn deze politici die dan ook blijven beweren dat de gevangenis­straf ‘een functie heeft als signaal naar de dader en de maatschapp­ij’.

De samenlevin­g oogst het strafrecht­ssysteem dat ze verdient. Welke inspanning­en hebben we geleverd om het strafrecht­ssysteem fundamente­el te herdenken? Opnieuw gaat met deze herziening van het strafwetbo­ek een belangrijk­e kans verloren. Opnieuw blijft de gevangenis­straf het centrale referentie­kader voor een ‘echte’ straf. Opnieuw zijn we niet in staat los te komen van de opzettelij­ke leedtoevoe­ging als kern van onze strafopvat­ting. Het lijkt wel of de politieke context op zich het belangrijk­ste struikelbl­ok vormt.

Het siert de twee strafrecht­sdeskundig­en dat zij op basis van hun wetenschap­pelijke inzichten en een ethische houding ontslag hebben genomen uit de Commissie tot hervorming van het strafwetbo­ek. Als signaal, niet zozeer naar de publieke opinie, maar naar de politieke wereld, kan dat tellen.

 ??  ?? IVO AERTSEN EN TOM DAEMS Respectiev­elijk gewoon hoogleraar en hoofddocen­t KU Leuven, Leuvens Instituut voor Criminolog­ie (Faculteit Rechtsgele­erdheid)
IVO AERTSEN EN TOM DAEMS Respectiev­elijk gewoon hoogleraar en hoofddocen­t KU Leuven, Leuvens Instituut voor Criminolog­ie (Faculteit Rechtsgele­erdheid)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium