De Standaard

Tactisch examen voor Ivan Leko

- Champions League JUNIOR VERBEKE

1. Op de rechterfla­nk: Cools, Diatta of Dennis?

Eerst Ivan Tomecak, dan Dion Cools, dan Emmanuel Dennis en vrijdag Krépin Diatta: op rechts moet Ivan Leko morgen nog een knoop doorhakken voor de eerste opdracht in de Champions League tegen Borussia Dortmund. Tome cak begon aan het seizoen, maar werd ondertusse­n gewogen en te licht bevonden. Diatta brak eind juli zijn pols en was vrijdag een schim van de pijl die vo rig seizoen door Playoff 1 schoot. Cools en Dennis blijven over, maar die eerste moest de match tegen Lokeren vanuit de tribune bekijken. ‘Fysiek en mentaal niet klaar’, oordeelde Leko. Dennis deed het tegen Zulte Waregem en Anderlecht ver re van slecht, maar sukkelt nog met een hamstringb­lessure. Tegen Dortmund zal Leko mogelijk de fysieke sterkte van Cools willen uitspelen, terwijl de intenties van Dennis toch een stuk aanvallen der zijn. Maar Leko weet tegelijker­tijd dat het met Cools alles of niets is. Of hij werkt een ijzersterk­e partij af, of hij vertoeft in dromenland eens de Champi ons Leaguehymn­e wordt ingezet. Een dubbeltje op zijn kant. Indien Dennis niet fit raakt, lijkt een basisplaat­s voor Cools een zekerheid. Zaak voor Leko om zijn woelwater dan bij de les te houden.

2. Centraal achterin: Mitrovic of Mechele?

Matej Mitrovic kwam niet fris terug van de interlandb­reak. De verdediger had in zes dagen tijd twee keer 90 minuten gespeeld met Kroatië én kreeg tij dens de verplaatsi­ng naar Spanje een 6–0 op zijn bord. Zowel fysiek als mentaal kon Mitrovic dus rust gebruiken. Daardoor werd de thuiswedst­rijd tegen Lokeren het ideale moment om Brandon Mechele opnieuw minuten te gunnen. Vorig seizoen was Mechele een onmisba re schakel in de kampioenen­ploeg – hij miste in de competitie geen minuut – maar tijdens de voorbereid­ing gooide een blessure aan de buikspiere­n roet in het eten. Tegen Lokeren kon Mechele moeilijk maskeren dat hij nog ritme mist, maar al bij al werkte hij een degelijke wedstrijd af.

Het wordt daarom afwachten wie de komende weken centraal achterin zal postvatten. Als de logica gerespecte­erd wordt, staat Mitrovic dinsdag tegen Dortmund gewoon opnieuw aan de aftrap. Zijn sterke seizoensta­rt en internatio­nale ervaring spelen volop in zijn voordeel. Anderzijds ligt Mechele al langer dan vandaag in de bovenste schuif bij zijn coach. En als je de voorbeeldp­rof enkele wedstrijde­n laat staan, is hij verdedigen­d bij de besten in België.

3. In de spits: Vossen of Rezaei?

Terwijl Club Brugge eind augustus 5 miljoen euro neertelde voor Rezaei, liep het enkele weken eerder Jovanovic (Lokeren) mis. Net die Servische spits maakte vrijdag het meeste indruk in het Jan Breydelsta­dion. De prestatie van Rezaei, die niet volledig fit oogde, deed dan weer pijn aan de ogen. Werkelijk niets lukte en elke baltoets was onzuiver. Publieksli­eveling Vossen zag het bijna een uur lang met lede ogen aan langs de zijlijn. Leko liet hem al vroeg opwarmen, maar pas in de 90ste minuut mocht hij invallen – waarna hij de beslissend­e penalty nog binnentrap­te. Het was opvallend hoe de anders zo serene Vossen na de match gestoken als een wesp reageerde in de mixed zone. Het lijkt evident dat Leko morgen ingrijpt en Vossen opnieuw naast Wesley laat starten in de aanvalslin­ie. Dat duo leek tijdens het seizoensbe­gin al heel complement­air. Vossen heeft ook al tien Champions Leaguematc­hen op de teller staan en kent het klappen van de zweep. Het contrast met Rezaei, die zich momenteel nog volop aanpast aan het ritme bij een topclub, kan haast niet groter zijn. Anderzijds wil Leko misschien zijn spitsenduo WesleyReza­ei niet uit elkaar halen om het vertrouwen van de Iraniër niet te kraken en de verstandho­uding met Wesley te bevorderen. Al is het maar de vraag of de Champions League daar de geschikte arena voor is.

 ??  ?? Invaller Jelle Vossen bezorgde Club Brugge de volle buit tegen Lokeren. Krijgt hij tegen Dortmund een kans in de basis?
Invaller Jelle Vossen bezorgde Club Brugge de volle buit tegen Lokeren. Krijgt hij tegen Dortmund een kans in de basis?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium