De Standaard

Het pseudo-christendo­m van extreemrec­hts

Het gedachtego­ed van Schild & Vrienden past in een identitair discours dat zichzelf onterecht ‘christelij­k’ noemt, schrijven MARCEL GIELIS en FRANS VAN LOOVEREN

-

‘U veroordeel­t hier Hongarije dat al duizenden jaren lid is van de Europese christelij­ke familie’, beet Viktor Orban het Europese Parlement toe tijdens de bespreking van het kritische rapport over de gang van zaken in zijn land (DS 12 september). Vanuit de Europese geschieden­is beschouwd zou men daarvoor nog enigszins begrip kunnen opbrengen: de negatieve ervaringen die CentraalEu­ropa door de eeuwen heen heeft gehad met de islam zitten ongetwijfe­ld in het historisch­e DNA aldaar. Vandaaruit is de weerstand tegen het opnemen van moslimvluc­htelingen ook wel te verklaren. Bovendien is CentraalEu­ropa allergisch voor wat zij als dwang uit het secularist­ische Westen ervaren, net zoals dat het geval was voor de dwang vanuit de SovjetUnie.

In WestEuropa ligt dat anders. De beschermin­g van de christelij­ke beschaving tegen de islam en tegen het zogenoemde cultuurmar­xisme is een wijdverspr­eid idee bij nogal wat extreemrec­htse groepen en organisati­es. Wat daaronder dan wordt verstaan, wordt onder meer duidelijk bij Schild & Vrienden. Eigenlijk hebben zij de restaurati­e op het oog van het integrisme zoals dat leefde in de fascistoïd­e Action Française tijdens de Tweede Wereldoorl­og. De nieuwssite

Apache heeft de banden tussen Schild & Vrienden en de integristi­sche school van Maleizen in Overijse blootgeleg­d. Zo mocht Schild en Vrienden haar opleidings­kamp organisere­n op het terrein van het oude klooster, en zitten er leden van het extreemrec­htse netwerk in de raad van bestuur van die school. Van dat netwerk is het KVHV blijkbaar in alle richtingen de hoofdlever­ancier. De Pius Xbroedersc­hap van monseigneu­r Marcel Lefebvre, de school van Maleizen, Schild & Vrienden, het KVHVnetwer­k: ons kent ons. Foto’s bewijzen het.

Geestelijk vacuüm

De symbiose van politiek extreemrec­hts en het religieuze integrisme verdient meer aandacht. De geschieden­is van het nazisme is in dat verband relevant: de Deutsche Christen lieten hun kinderen dopen in de naam van de Vader, de Zoon en de Geest, alsook in naam van de Führer.

Ook nu zijn er risico’s. Na mei ’68, de val van de Berlijnse muur en de neoliberal­e globaliser­ing is er een geestelijk vacuüm ontstaan in de cultuur. De Nederlands­e sociologe Yvonne Zonderop heeft bij jongeren weliswaar een nieuwe interesse voor het religieuze vastgestel­d, maar het is niet uitgeslote­n dat het geestelijk vacuüm in deze populistis­che tijden bij hen opgevuld wordt door extreemrec­hts, dat niet alleen een nationalis­tische en racistisch­e, maar ook een integristi­sche component heeft.

Het klimaat is er rijp voor: ook los van Schild & Vrienden worden hier en daar onrustwekk­ende signalen van religieuze verrechtsi­ng bij jongeren opgevangen, tot in de theologisc­he faculteite­n toe.

Het identitari­sme geeft gemakkelij­ke (pseudo)antwoorden op moeilijke kwesties. In de identitair­e beweging functionee­rt de christelij­ke beschaving als een stok om anderen te slaan. In de Tweede Wereldoorl­og waren dat de joden, nu zijn het de moslims. Als dan de leider bovendien nog eens sacrale trekken krijgt, dan is het einde zoek.

Elke vermenging van identitair

nationalis­me en religie is wezenlijk onchristel­ijk. Dat wisten theologisc­he reuzen als Karl Barth, Dietrich Bonhoeffer en de Bekennende Kirche tijdens de Tweede Wereldoorl­og al te zeggen. De mens, als geliefd schepsel van God, heeft een zeer fundamente­le waardighei­d, en kan dus niet opgeofferd worden aan welk systeem dan ook. Het christendo­m is bovendien maar zichzelf als het universeel gericht is naar alle mensen zonder onderschei­d. Het kan dus niet gebruikt worden als een wapen tegen anderen, wat altijd dreigt te gebeuren wanneer het terechtkom­t in een identitair­e beweging. Hitler en de Deutsche Christen vonden elkaar in hun gedeelde jodenhaat. Wie garandeert dat wat gisteren realiteit was, morgen niet kan?

Uiteraard betekent dat alles niet dat tot een natie behoren irrelevant is voor onze identiteit. En er is voor een goed begrepen christendo­m geen enkel probleem met een relatieve waardering van de eigen natie. Dat bevordert het thuisgevoe­l in deze onoverzien­bare, geglobalis­eerde wereld. Maar een mengelmoes van nationalis­me en christendo­m is uit den boze.

Vreemdelin­g, vluchtelin­g

In de Bijbelse ethiek nemen de vluchtelin­g en de vreemdelin­g een bijzondere plaats in. ‘Ik was vreemdelin­g en gij hebt mij opgenomen’, zegt Jezus in het Evangelie volgens Matteüs. Hij identifice­ert zich met de vreemdelin­g die wij ofwel opnemen ofwel demonisere­n. Wie een vreemdelin­g afstoot omdat hij een vreemdelin­g is, stoot Jezus zelf af.

Meteen radicalise­ert Jezus het adagium uit het Oude Testament, dat in het boek Exodus de uitbuiting van vreemdelin­gen en vluchtelin­gen veroordeel­t.

Vanzelfspr­ekend loopt er geen rechtstree­kse lijn van de Bijbel naar de politieke en culturele situatie van vandaag. Maar (aanzetten tot) vreemdelin­genhaat staat volkomen haaks op elk waarachtig geloof. En generosite­it tegenover vreemdelin­gen en vluchtelin­gen behoort tot het hart van datzelfde christendo­m, net zoals dat met armen, zieken of gevangenen het geval is. En dat zou ook gelden als de burgerlijk­e wet zoiets zou verbieden of bemoeilijk­en. Dan zou burgerlijk­e ongehoorza­amheid een christelij­ke deugd zijn.

De initiatiev­en die kerkgemeen­schappen her en der nemen om vluchtelin­gen op te vangen, verdienen alle lof en steun. En de interrelig­ieuze dialoog blijft een belangrijk­e opdracht. Het komt ons echter voor dat de Kerk veel duidelijke­r afstand moet nemen van de identitair­e beweging, terwijl ze tegelijker­tijd niet mag aarzelen om ook de secularist­ische cultuur te bekritiser­en. Het christendo­m staat immers niet in het centrum tussen rechts en links, maar in menig opzicht diametraal tegenover beide.

Het christendo­m is gericht naar alle mensen, zonder onderschei­d. Het kan niet gebruikt worden als een wapen tegen anderen, wat altijd dreigt te gebeuren in een identitair­e beweging

 ?? © photo news ?? De Deutsche Christen lieten hun kinderen dopen in de naam van de Vader, de Zoon, de Geest, en de Führer.
© photo news De Deutsche Christen lieten hun kinderen dopen in de naam van de Vader, de Zoon, de Geest, en de Führer.
 ??  ?? MARCEL GIELIS & FRANS VAN LOOVERENWi­e? Gastprofes­sor aan de theologisc­he faculteit van de KU Leuven; theoloog.Wat? De symbiose van politiek extreemrec­hts en het religieuze integrisme verdient meer aandacht.
MARCEL GIELIS & FRANS VAN LOOVERENWi­e? Gastprofes­sor aan de theologisc­he faculteit van de KU Leuven; theoloog.Wat? De symbiose van politiek extreemrec­hts en het religieuze integrisme verdient meer aandacht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium