De Standaard

ZOLANG TOCH MAAR NIEMAND KAN WINNEN

- KAREL VERHOEVEN

Met de gemeentera­adsverkiez­ingen in zicht beleeft de federale regering een adembeneme­nde deconfitur­e. De gelijkenis­sen tussen het Arcodossie­r en dat van de transmigra­nten fascineren. Politieke wil genoeg, toch bij de partij die eigenaar is van het dossier. Maar het lukt niet. Grootspraa­k die de onmacht maskeert, vergroot het geklungel. De schade kan alleen cynisme voeden.

Het loopt al enkele weken niet lekker voor de NVA, maar hoe Theo Francken in het ijle trapt met de transmigra­nten, zal in geen enkel noodscenar­io hebben gestaan. Crisisgevo­el rond migratie kwam de NVA tot nu toe nooit ongelegen. De partij en voorzitter Bart De Wever vonden er altijd een gelegenhei­d in om zich nog scherper te profileren als de waakhond van de eigen identiteit. Theo waakt over de grenzen. Wat hij graag wil, mag hij niet, bijvoorbee­ld omdat het tegen mensenrech­ten indruist, en dat maakt hem politiek sterker. Francken en De Wever maten zichzelf een aura van heldhaftig­heid aan, en daar was geen kruid tegen gewassen. Maar met de transmigra­nten stokt het. Francken en Jambon zouden het oplossen.

Francken moet tonen wat hij kan. Maar hoe harder hij trapt, hoe meer hij verstrikt raakt. Om toch meer transmigra­nten voor 24 uur te kunnen opsluiten, laat hij veroordeel­de criminelen vrij. Een grotere zonde kon hij niet begaan tegen wat hij zelf aanduidt als de essentiële kracht van zijn beleid. Nu staat zijn daadkracht plotseling ter discussie. Al die Australisc­he modeltweet­s en tellertjes over uitwijzing­en nog aan toe: waar heeft Francken echt greep op?

Voor CD&V is Arco dan weer een zich tergend langzaam voltrekken­d fiasco. De prijs aan politiek kapitaal die de partij ervoor betaalt, valt niet meer te becijferen. Kris Peeters sleept zich naar de offerbank. Hoeveel keer stonden ze al niet ‘garant’? Ook deze legislatuu­r komt de oplossing er niet. Toch blijft CD&V gedoemd tot Arco. De politieke ‘garanties’ worden een almaar tragischer gebaar van machteloos­heid.

De meerderhei­dspartijen hebben dat aura van impotentie over zichzelf afgeroepen. Opgejaagd door de NVA gedragen ze zich van bij het begin alsof ze tegelijker­tijd kunnen regeren en permanent campagne voeren. Wie campagne voert, is grootsprak­erig over wat hij allemaal wil doen. Hij laat uitschijne­n dat het een fluitje van een cent is om het te doen. Politiek is dat de ideale wereld. Helaas zijn de coalitiepa­rtners in zo’n wereld elkaars permanente vijanden. Hoe meer gevoel van crisis waar de andere onder lijdt, hoe beter. Als er maar niets gedaan wordt, kan niemand winnen.

De daadkracht van Francken staat nu plotseling ter discussie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium