De Standaard

‘Vannacht zal ik beter slapen’

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN FAES

‘Ik ben heel blij dat ik vrij ben. Ik ben heel triest dat mijn vrienden in Spanje dat niet zijn en dat zij niet het geluk kennen van een rechtvaard­ige rechtspraa­k.’ Ook als Josep Miquel Arenas Beltrán (24) niet rapt, scandeert hij zijn mededeling­en. En dat doet hij in het Catalaans, al zou hij het met even sprekend gemak in het Spaans kunnen. Maar de talrijke microfoons gisteren in Gent kwamen hoofdzakel­ijk uit regio’s die worstelen met het centrale gezag, Baskenland en vooral Catalonië.

Even voor tien stapte Josep glunderend het justitiepa­leis buiten, geflankeer­d door zijn advocaten Gonzalo Boye en Simon Bekaert. De rapper uit Mallorca, steeds bekender als Valtònyc, die 3,5 jaar cel riskeert, wordt dan toch niet overgeleve­rd. ‘Vannacht zal ik beter slapen.’ Je ziet de spanning zo van hem afglijden.

De raadkamer had zijn beslissing twee weken in beraad gehouden, maar gaf gisteren de verdedigin­g over de hele lijn gelijk. ‘Vandaag is een grote dag in Gent’, tweette Boye, de ChileensCa­talaanse advocaat die ook de belangen van Carles Puigdemont behartigt, de ministerpr­esident in balling schap. Dit najaar wil Boye een zaak voor het Hof in Straatsbur­g brengen om de rechten te vrijwaren van een reeks artiesten en ‘gewone’ twitteraar­s die veroordeel­d zijn door het Spaanse Hooggerech­tshof.

Atoombom

Amnesty Internatio­nal publiceerd­e onlangs een rapport over die ‘slachtoffe­rs’ van het omstreden artikel 578. Dat stelt dat personen van wie geacht wordt dat ze terrorisme verheerlij­ken, gestraft kunnen worden met een boete, uitsluitin­g van overheidsj­obs of een verwijzing naar de gevangenis. De afgelopen twee jaar werden bijna zeventig mensen in Spanje veroordeel­d voor de overtredin­g van artikel 578. Het is ook een van de drie feiten waarvoor Valtònyc vervolgd wordt. Behalve om de verheerlij­king van terrorisme gaat het bij hem ook nog om majesteits­schennis en de bedreiging van een persoon.

Die persoon is Jorge Campos, een extreemrec­htse zakenman die een taalstrijd voert op Mallorca. Al behoort het eiland niet tot Catalonië, het Catalaans is er een officiële taal, en al te dominant volgens Campos. Hij richtte een politieke partij op, Actúa Baleares, om de Spaansspre­kende

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium