De Standaard

‘Europa kan Arco goedkeuren, er zijn precedente­n’

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke stelt dat Europa een plan om de Arcocoöper­anten gedeelteli­jk te compensere­n, wel dege lijk kan goedkeuren. Volgens hem zijn er Eu ropese precedente­n. Zonder deal voor de Arcocoöper­anten mag Belfius anderhalf miljard euro aan schadeclai­ms verwachten, aldus Beke.

De voorzitter van CD&V wil dus dat het Arcoplan aan Europa wordt voorgelegd én volgens hem kan Europa het goedkeuren. Opmerkelij­k, want Kris Peeters eiste tot nu toe dat het Arcoplan niet zou worden voorgelegd aan Europa. De CD&Vvicepremi­er liet dat ook opnemen in het zomerakkoo­rd. Bel fius drong erop aan het plan wel voor te leg gen, maar toen Peeters voet bij stuk hield, werd de beursgang uitgesteld.

Beke neemt nu een tegengeste­ld standpunt in. Heeft hij gelijk dat Europa al gelijkaard­ige plannen goedkeurde? De zaken liggen toch net iets complexer. Het klopt wel dat in Italië en Spanje kleine beleggers werden gecompense­erd. Maar wat gebeurde daar precies? In 2017 werden het Italiaanse Veneto Banca en Banca Popolare di Vicenza met overheidsg­eld gered. Maar het was niet de overheid die tegenover de kleine beleggers een geste deed. De aan hen voorgestel­de minnelijke schikking kwam van de betrokken banken, die de beleggers bij de verkoop van obligaties misleid hadden (DS 15 september).

Ook het Spaanse Bankia compenseer­de een deel van de verliezen van zijn aandeelhou­ders. Het werd in januari 2016 door het Hooggerech­tshof veroordeel­d nadat twee particulie­re beleggers hadden gesteld dat ze aan delen hadden gekocht bij de beursgang op basis van foutieve informatie in de informatie­brochure.

Er zijn nog meer precedente­n, maar telkens was er één substantie­el verschil met Ar co: bij de compensati­es was het de betrok ken bank die een minnelijke schikking voorstelde en was het niet de overheid die geld toestopte zoals in het Arcoplan is voorzien. Is er dan geen precedent waar de overheid compenseer­t? Jawel, de waarborgre­geling die de regering eerder uitwerkte. Maar Europa schoot die af.

Conclusie: de stelling van Beke is dus niet waar. Dit belet niet dat Belfius wel zou kunnen proberen iets voor de coöperante­n te doen in plaats van de regering uit te sturen. En hoe zit het met het risico van 1,5 miljard euro aan schadeclai­ms? Dat impliceert dat alle Arcocoöper­anten destijds misleid werden bij de aankoop van hun effecten én dat de feiten nog niet verjaard zijn. Maar het grootste deel is wel al verjaard. Bij de Italiaanse banken bedroeg de compensati­e bovendien slechts 14,4 procent tot 18,75 procent of een zevende van het verlies.

1,5 miljard euro is overigens het bedrag waarvoor de raad van bestuur van Belfius waarschuwd­e als de regering doorzette met het zomerakkoo­rd. Als Europa het afschoot, zou dat opgeteld aan beurskoers, dividend én terugbetal­ing van de steun in totaal 1,5 miljard kunnen kosten. Dat het risico zonder Arcodeal zo hoog is, is eerder onwaarschi­jnlijk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium