De Standaard

Politie schiet dakloze neer die met mes zwaaide

-

De dader van een steekparti­j gisteren in de buurt van het Brusselse Noordstati­on, is een Belgische veertiger van Egyptische origine. Hij heeft een referentie­adres bij het OCMW, maar is naar alle waarschijn­lijkheid dakloos.

De dader sliep ter hoogte van de WTCtorens in kartonnen dozen toen hij door de politie verzocht werd de plaats te verlaten. Hij weigerde en zou daarop gezwaaid hebben met een mes. De politie vroeg tevergeefs meermaals om zijn mes neer te leggen. Nadat de politie pepperspra­y had toegediend, viel de dader met zijn mes een agent aan. Daarop trok een andere politieman een wapen en schoot drie keer in de richting van de verdachte.

De verdachte werd twee keer geraakt, in de borststree­k en in het been. Zijn toestand zou gestabilis­eerd zijn, maar hij kon nog niet worden verhoord. De politieman liep een lichte snijwonde op aan het hoofd en mocht in de loop van de dag het ziekenhuis verlaten.

Parallel zijn twee onderzoeke­n geopend, naar de oorsprong van de steekparti­j en naar de legitimite­it van het gebruik van het vuurwapen door de politie.

De routinecon­troles in de buurt van het Maximiliaa­npark kwamen er na klachten van de buurtbewon­ers over geluidsove­rlast en gebrekkige hygiëne. Dagelijks ruimen de Brusselse stadsdiens­ten er achtergela­ten persoonlij­ke bezittinge­n op, zoals slaapzakke­n of kledij.

‘Onze politiemen­sen zijn gechoqueer­d. Voor hen is het weer een trieste dag. Het is allesbehal­ve een gemakkelij­ke opdracht die ze uitvoeren’, zegt politiewoo­rdvoerder Ilse Van de Keere.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium