De Standaard

Winnaar van de verkiezing­en al bekend

REPORTAGE Tienduizen­den folders, flyers en affiches, allemaal even belangrijk en even hoogdringe­nd. Bij Flyer.eu gaat het personeel in overdrive. ‘We hebben zelfs mensen moeten aanwerven om alles te kunnen drukken.’

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

De Gentenaars heb ben hem nog niet gezien, maar hij is wel al gedrukt: de folder van Ru dy Coddens (lijsttrekk­er SPA/ Groen). Bij de digitale drukkerij Flyer.eu in Brugge ligt een stapel van 80.000 exemplaren te wach ten op verzending richting Gent. Op de voorkant kijken Coddens en aftredend burgemeest­er Daniël Termont de kiezer aan, onder de slogan ‘Rudy, ’t is aan u.’

De kubieke meter verkiezing­s drukwerk voor Gent is een van de vele die de drukkerij deze weken aan de man brengt via haar vesti gingen in Brugge, Antwerpen en Brussel. Sommige folders worden in grote oplage gedrukt, maar ook de onverkiesb­are kandidaat van een kleine gemeente kan er via de website zijn bescheiden pakket drukwerk bestellen.

Coddens en Termont prijken er naast de CD&Vsenioren uit Tem se. Even verder liggen de kandida ten Jimmy Koppen, zevende op de provinciel­ijst van Open VLD voor VlaamsBrab­ant, en Arne Cools, dertiende op de CD&Vlijst in Lo keren, te wachten op verzending.

Gehaast en veeleisend

‘Het is al sinds begin augustus bijzonder druk’, zegt ceo Ahmed Hilami, die van verkiezing­sdruk werk een deel van de bedrijfsst­ra tegie heeft gemaakt. ‘Normaal ge zien hebben we 10.000 opdrach ten per maand, nu zitten we aan 20.000 tot 30.000. Onze productie is explosief gestegen, en het zal de komende weken alleen maar drukker worden. We hebben men sen moeten aanwerven om al die affiches en folders te kunnen drukken.’

De concurrent­ie van de onlinecamp­agnes waarmee politieke partijen experiment­eren, voelt Hilami niet. Integendee­l, in verge lijking met de vorige gemeente raadsverki­ezingen in 2012 is de vraag alleen maar toegenomen. Flyer.eu is zo populair geworden bij politici omdat het met zijn nieuwe digitale pers en de mogelijkhe­id om via de website te bestellen heel snel en flexibel kan werken.

En gehaast en veeleisend zijn politici wel. ‘De assistente van vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD) belde ons enige tijd geleden op een vrijdag voor een folder in de vorm van een deurhanger die hij op zaterdag wou uitdelen op een barbecuefe­est. Het is nog gelukt ook’, zegt Hilami. ‘Wij kunnen heel snel leveren, binnen twee dagen. Dat moet ook, je wilt het als politicus niet meemaken dat je campagne stilvalt bij gebrek aan folders.’

Twee jaar geleden al

In zijn brochure rekent Flyer.eu met affiches vanaf 13,75 euro, een pakketje flyers vanaf 16,75 euro, folders vanaf 27,24 euro en brochures vanaf 37,41 euro. Stickers op een auto kunnen al vanaf 23 euro. Maar de samenwerki­ng met politici is vastgelegd in contracten. Twee jaar geleden hebben sommige politieke partijen al – ongetwijfe­ld betere – prijzen onderhande­ld over hun verkiezing­sdrukwerk bij Flyer.eu.

Zo helpen ze hun kandidaten om hun drukwerk tegen een betere prijs te laten verzorgen dan wanneer die alleen naar de drukker waren gestapt. Ballonnen of pennen met het partijlogo zouden ook kunnen, maar dat doen de kandidaten wijselijk niet: het is verboden door de verkiezing­swetgeving.

‘Politici hebben een beperkt budget, dat afhankelij­k is van de grootte van de gemeente’, zegt Hilami. ‘Ze zijn op zoek naar de goedkoopst­e manier om zo veel mogelijk impact te hebben op de kiezer. Dat is soms ook de enige vraag die ze ons stellen: dit is mijn budget, wat kan ik daarvoor krijgen? Wij bieden dan een mengeling van verschille­nde affiches,

‘Alexander De Croo bestelde op vrijdag deurhanger­s om op zaterdag uit te

delen. Het is ons nog gelukt ook’

AHMED HILAMI Ceo Flyer.eu

brochures en flyers aan.’

Desinfecte­ringsmidde­l

Het is een publiek geheim dat sommige kandidaten al wel eens een truc gebruiken om het uitga veplafond ongemerkt te over schrijden, maar daarvoor kunnen ze niet bij Flyer.eu terecht. ‘We zijn zo geautomati­seerd dat het onmiddelli­jk zou opvallen’, zegt Hilami.

En ja, grote partijen met grote opdrachten krijgen een betere prijs dan kleine lokale lijsten die veel minder drukwerk bestellen, al maakt het bedrijf zich sterk dat ook kleine partijen en kandidaten die maar een kleine oplage nodig hebben, bij hen nog altijd het best af zijn.

Hun opdracht wordt dan samen met commerciee­l drukwerk gedrukt. Kandidaat x belandt zo (tijdelijk) op een vel papier samen met pakweg publicitei­t voor een desinfecte­ringsmidde­l, maar wie maalt nu daarom?

 ?? © Jimmy Kets ?? Flyer.eu voelt geen concurrent­ie van de onlinecamp­agnes waarmee politieke partijen experiment­eren.
© Jimmy Kets Flyer.eu voelt geen concurrent­ie van de onlinecamp­agnes waarmee politieke partijen experiment­eren.
 ??  ??
 ?? © Jimmy Kets ?? Ook de MR vindt de weg naar Brugge.
© Jimmy Kets Ook de MR vindt de weg naar Brugge.
 ?? © Jimmy Kets ?? Exclusief: ‘Rudy ’t is aan u.’
© Jimmy Kets Exclusief: ‘Rudy ’t is aan u.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium