De Standaard

Blijft Seehofer de chef van de staatsveil­igheid steunen?

Vandaag beslist de Duitse regering over het lot van HansGeorg Maassen, de in opspraak gekomen baas van de binnenland­se veiligheid­sdiensten.

- CORRY HANCKÉ

Vanmiddag wordt duidelijk of HansGeorg Maassen (55) aanblijft als chef van de Duitse staatsveil­igheid. Dan beraden de leiders van de drie coalitiepa­rtijen CDU, CSU en SPD zich over zijn toekomst.

De sociaaldem­ocraten willen dat hij zijn koffers pakt. Andrea Nahles liet daar afgelopen weekeinde geen twijfel over bestaan. ‘Maassen moet opstappen en hij zál opstappen’, zei ze vastberade­n op een campagneda­g in Hessen. Met deze flinke woorden huppelde de topvrouw van de SPD enkele oppositiep­artijen achterna. Die hadden onmiddelli­jk het ontslag van de baas van de staatsveil­igheid geëist nadat hij in Bild zijn twijfels had geuit over de authentici­teit van een video waarop blanke mannen uit Chemnitz twee buitenland­ers achternazi­tten.

Hakken in het zand

Het heeft enkele dagen geduurd vooraleer de SPD besefte dat ze met de zaak Maassen kon scoren en ze haar aanvankeli­jk voorzichti­ge reactie – ‘wij vragen duidelijkh­eid van de bondskanse­lier’ – liet varen om de hakken in het zand te zetten. Nochtans hebben de sociaaldem­ocraten er nooit een geheim van gemaakt dat ze een moeilijke coalitiepa­rtner voor Angela Merkel wilden worden. Na de rampzalige uitslag bij de laatste nationale verkiezing­en wilden ze niet nog eens een legislatuu­r lang in de schaduw van de bondskanse­lier functioner­en. Ze wilden tonen dat ze hun stempel op het beleid konden drukken. Nu uit een recente peiling van Spiegel Online blijkt dat bijna alle ministers slecht scoren bij de Duitse kiezers, biedt het debacle met Maassen de SPD de ideale gelegenhei­d om zich te profileren. ‘Het is beter om met een opgeheven hoofd te vertrekken dan om de marionet van Merkel te zijn’, zei een anonieme SPD’er aan Focus.

Bondskanse­lier Merkel liet dit weekeinde verstaan dat het voortbesta­an van de coalitie haar nauwer aan het hart ligt dan de werkzekerh­eid van de heer Maassen. Zijn opmerking over de authentici­teit van de beelden strookte niet met haar visie dat er in Chemnitz wel degelijk agressieve mobs een klopjacht op vreemdelin­gen hadden georganise­erd. Merkel zou de chef van de veiligheid­sdiensten toen al ‘deloyaal’ hebben genoemd.

Maassen ligt ook onder vuur omdat veel politici het ongepast vonden dat hij ‘twijfel zaaide’ over de beelden in plaats van dat hij ‘ophelderin­g bood’, zoals van een chef van de staatsveil­igheid mag worden verwacht. Dat zijn opmerking bovendien paste in de retoriek van Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) gaf voer aan het beeld dat zijn conservati­eve hart voor de populistis­chrechtse partij klopt.

De chef van de staatsveil­igheid worstelt met zijn geloofwaar­digheid. Er zijn de onthulling­en over zijn advies aan de politici over de tactiek die AfD kon volgen, de bekentenis­sen van AfDtopman Alexander Gauland over de ontmoeting­en met Maassen en recent de berichten dat Maassen informatie over ‘te volgen’ vreemdelin­gen vroegtijdi­g zou hebben doorgegeve­n aan AfD. Ze bevestigen het beeld dat de baas van de staatsveil­igheid met een blind oog naar het geweld van extreemrec­hts keek, omdat hij al zijn aandacht op het islamistis­che gevaar richtte.

Beieren

De grote vraag vandaag is: wat gaat Horst Seehofer doen? De minister van Binnenland­se Zaken is, volgens juristen, de enige die de chef van de staatsveil­igheid kan ontslaan, en Maassen maakt zich sterk dat hij op de steun van zijn minister kan blijven rekenen. Volgens de krant Die Welt zei Maassen donderdag in besloten gezelschap: ‘Als ik ga, dan gaat Seehofer ook.’

De conservati­eve CSUministe­r, die bezorgd is om het succes van de partij bij de komende deelstaatv­erkiezinge­n in ‘zijn’ Beieren, zwijgt sinds enkele dagen over het lot van Maassen. Misschien probeert hij te doorgronde­n wat de gevolgen van zijn beslissing zijn. Als hij de baas van de staatsveil­igheid laat vallen, dan verliest hij misschien de steun van de meer radicale Beierse kiezers die nu nog twijfelen tussen AfD en CSU. Als hij Maassen blijft steunen, dan jaagt hij de meer gematigde CSU’ers tegen zich in het harnas en ontketent hij – alweer – een oorlog met Merkel.

Merkel liet verstaan dat het voortbesta­an van de coalitie haar nauwer aan het hart ligt dan de werkzekerh­eid van de heer Maassen

 ?? © belga ?? Extreemrec­htse betogers in Chemnitz dagen de politie en linkse tegenbetog­ers uit.
© belga Extreemrec­htse betogers in Chemnitz dagen de politie en linkse tegenbetog­ers uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium