De Standaard

Poetin en Erdogan: ‘Er komt een gedemilita­riseerde zone in Idlib’

-

Tegen 15 oktober zal er in de Syrische regio Idlib een gedemilita­riseerde zone zijn. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin verklaard, na een ontmoeting met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. De zone zal worden gemonitord door Russische en Turkse agenten van de militaire politie.

De gewapende militanten van alle oppositieg­roepen moeten de zone tegen 10 oktober verlaten, aldus Poetin, die meer dan vier uur heeft samengezet­en met Erdogan in de ZuidRussis­che stad Sotsji. Volgens de president betekent het akkoord een ‘serieuze oplossing’. Erdogan, die schrik had voor nog een uittocht van Syrische vluchtelin­gen in de richting van Turkije, dat al 3,5 miljoen Syriërs opvangt, verklaarde dan weer overtuigd te zijn dat dit akkoord een humanitair­e ramp in Idlib helpt te vermijden.

Poetin noch Erdogan legde uit hoe zij de radicale rebellen zullen onderschei­den van andere groepering­en die tegen Assad zijn gekeerd. Het was ook niet meteen duidelijk hoeveel van de stad Idlib binnen de gedemilita­riseerde zone zal vallen. Met nog zo’n drie miljoen inwoners is Idlib het laatste rebellenba­stion in Syrië. Het regime van Bashar alAssad voert een groot offensief tegen de regio. Rusland is Assads meest trouwe bondgenoot, terwijl Turkije de zogenaamd gematigde rebellen steunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium