De Standaard

Verloren lopen tussen droom en dronkensch­ap

Als muzikant en artistieke duizendpoo­t Rudy Trouvé zijn volledige universum op scène zet, levert dat raadselach­tig roestheate­r op om prettig in te verdwalen.

- FILIP TIELENS

Is Screen een theaterfil­m, muzikaal langspeelt­oneel of een cinematogr­afisch ‘poptreden’? Ach, wat doet het ertoe: in het universum van Rudy Trouvé zijn er geen hokjes. Het exlid van dEUS en de huismuzika­nt van theatergro­ep Het Nieuwstede­lijk maakt naast duivelse muziek jes evengoed gebricolee­rde animatievi­deo’s en beeldende performanc­es. Voor zijn thea terdebuut Screen sloeg hij de handen in elkaar met Simon Allemeersc­h (Lucinda Ra).

We kruipen in het hoofd van Pieter Genard, die zwalpt tussen droom en dronkensch­ap. Hij denkt de regie zelf in handen te hebben, maar loopt hopeloos verloren in de absurde show die het leven is. Uit het duis ter duikt gids Warre Borgmans op. Elfenderti­g typetjes speelt deze moreel dubieuze Faust, tot een Tony Corsariper­siflage toe. Borgmans is er trouwens niet live bij, maar wordt tot leven gewekt via allerlei projectiev­lakken, als een hologram. Je zou voor minder in de, euh, warre zijn.

Staan wél op scène: multi instrument­alisten Mauro Pawlowski en Elko Blijweert. Bien trouvé de s’étonner ensemble denk je, als je ziet hoe ook zij zich uitleven in deze speeltuin voor volwasse nen. Werelden lopen als in een nachtmerri­e door elkaar; het verhaal maakt bokkenspro­ngen; split screens, cameo’s en scherm in schermeffe­cten zorgen voor extra prettige verwarring.

Rationeel krijg je er geen grip op, gevoelsmat­ig is Screen een weirde, intrigeren­de trip met heel wat humor. Hermetisch wordt het nooit, raadselach­tig is het altijd. Misschien is dit geen spek voor ieders bek, maar Screen biedt wel een gedurfd, radicaal vormexperi­ment met een volstrekt unieke verbeeldin­g. ‘Een mengeling tussen een afdaling in de hel en een bonte avond’, lezen we na afloop in het programmab­laadje. De nagel op de kop.

1921/9 en 1618/10 in Leuven. Ook in Hasselt, Tervuren, Genk, Oostende, Mechelen, HeusdenZol­der en Dilbeek.

 ?? © Wannes Cré ?? Nooit hermetisch, altijd raadselach­tig.
© Wannes Cré Nooit hermetisch, altijd raadselach­tig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium