De Standaard

Benieuwd wat de pot schaft

De weg naar verzoening is een meergangen­menu volgens de Singapores­e filmmaker Eric Khoo.

- RUBEN AERTS

In Ramen shop ontvangt de kok zijn vertrouwde kruiden in geheimzinn­ige, bruine omslagen. Zoals hij daarmee omspringt, lijken het wel verboden middelen. Maar hem zijn ze veel meer waard.

De Singapores­e filmmaker Eric Khoo (My magic, Be with me) zet de kijker in zijn culinaire ontdekking­stocht dampende gerechten voor op het witte doek. Daarvan gaat het water je meer dan eens in de mond lopen. Waar blijven die multiplexe­n met een zoveelste dimensie voor belevingsc­inema?

De film zelf is helaas meer een slappe pudding dan haute cuisine. Khoo vertrekt van de stelling die eerder voedingsex­perten en programmam­akers aan het malen zette: je bent wat je eet. Niets weet bovendien zo moeiteloos mensen samen te brengen als een gedekte tafel.

Maar de regisseur lijkt enkel bekommerd om wat zich afspeelt in de kookpotten. Dat is beslist complexer dan het flauwe verhaaltje en de simplismen waarmee hij strooit.

Masato is een jonge Japanner voor wie zijn vader altijd een raadsel bleef. Wanneer de man onverwacht­s sterft, vindt hij oude foto’s van zijn Singapores­e moeder terug. Ze stierf toen hij tien was. Om meer te weten te komen over zijn eigen voorgeschi­edenis reist hij naar haar thuisland, waar een oud verdriet weer opspeelt.

Khoo’s sentimente­le benadering is hopeloos oppervlakk­ig. Zijn kijk op de verzoenend­e kracht van een met liefde bereid maal is bovendien zo kinderlijk naïef, dat je je alleen maar kan afvragen of hij deze film misschien gewoon op een lege maag draaide.

 ?? © rr ?? Eerder slappe pudding dan haute cuisine.
© rr Eerder slappe pudding dan haute cuisine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium