De Standaard

Eerder namaak dan remake

Een klassiek verhaal over veerkracht in wrede omstandigh­eden krijgt een tamme herneming.

- ORLANDO VERDE

Waarom iemand zich waagt aan een remake van Papillon, de tour de force van Franklin J. Schaffner met iconische vertolking­en van Dustin Hoffman en Steve McQueen, is een raadsel. Want de verfilming van Dalton Trumbo’s laatste scenario, gebaseerd op een roman van Henri Charrière over zijn gevangensc­hap in FransGuyan­a, voelt niet gedateerd aan.

Centraal staan kluisdief Papillon (Charlie Hunnam, The lost city of Z) en de rijke maar broze vervalser Louis Dega (Rami Malek, Mr. Robot). Papillon wil ontsnappen uit de strafkolon­ie van Cayenne en aan de barbaarse praktijken die daar plaats vinden: dwangarbei­d op het vasteland, isoleercel­len op de eilanden, waaronder het beruchte Duivelseil­and. Dega’s enige kans om te overleven is de beschermin­g van Papillon en diens ontsnappin­g hangt af van het geld dat Dega verborgen houdt. De symbiose groeit uit tot een hechte vriendscha­p tussen beide pechvogels.

Deens regisseur Michael Noer houdt de camera dicht bij de gevangenen, maar dat brengt ons niet dichter bij hun (wan)hoop. Maleks Dega, met zijn nasale stem en eigenaardi­gheden, komt over als een poging om Hoffman na te doen. Papillon ondergaat wrede folteringe­n, maar zijn tanden blijven spierwit. Zijn nagels worden wel vuil.

We komen deze keer meer te weten over de dief, voor en na zijn gevangensc­hap, maar ondanks de substantië­le verschille­n lijkt deze Papillon, meer dan remake, een vervalsing. Deze verfilming heeft ongetwijfe­ld zijn merites, maar blijkt uiteindeli­jk een overbodige ondernemin­g.

 ?? © rr ?? Het zal even duren voor Papillon zijn liefje terugziet.
© rr Het zal even duren voor Papillon zijn liefje terugziet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium