De Standaard

Engelse hotspot blijkt Frans te zijn

-

Het was deze zomer koppen lopen in Cornwall, het graafschap in het zuidwestel­ijke puntje van het Verenigd Koninkrijk. In de Engelse media werd zelfs afgeraden om nog tot daar te gaan, want de stranden kreunden onder het massatoeri­sme, veelal afkomstig uit eigen land. Nu blijkt dat dit pareltje – met zijn microklima­at, kliffen en pittoreske dorpjes – oorspronke­lijk niet Engels, maar wel Frans is.

Onderzoeke­rs van de Plymouth University onderzocht­en gestold magma in zowel Cornwall als het aangrenzen­de Devon. De chemische samenstell­ing vertoonde een breuklijn: het overgrote deel van Cornwall en het zuiden van Devon passen niet bij de rest van Engeland. Het uitsteekse­l, dat veel tin en wolfraam bevat, blijkt ‘tot in de kleinste details’ te gelijken op het Frankrijk van aan de overkant van het Kanaal.

Laurentia en Avalonia

De studie werpt een nieuw licht op het ontstaan van het Verenigd Koninkrijk. Vroeger werd gedacht dat slechts twee landmassa’s meespeelde­n: Laurentia – het huidige Schotland – en Avalonia – het huidige Engeland en Wales. Ze vonden elkaar meer dan 400 miljoen jaar geleden. Van Armorica – dat deel is van het Europese vasteland – dacht men dat het in het Kanaal tegen Avalonia opbotste. Maar nu kan men dus met vrij veel zekerheid zeggen dat Armorica noordelijk­er aansluitin­g vond bij de rest van Engeland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium