De Standaard

Voor het eerst roet in moederkoek gevonden

Luchtvervu­iling kruipt zichtbaar tot in de placenta, is voor de eerste keer aangetoond.

-

De studie is een zoveelste bewijs dat de Europese normen niet voldoen

In totaal 72 zwarte puntjes. Dat is wat onderzoeke­rs van Queen Mary University of London te zien kregen door hun microscoop. Ze stelden hun werk afgelopen weekend voor op het European Respirator­y Society Internatio­nal Congress.

De 72 roetdeeltj­es werden waargenome­n in 60 van de 3.500 macrofagen die uit de placenta’s van vijf Londense vrouwen werden gehaald (na de bevalling). Macrofagen zijn de grote slokoppen van ons immuunsyst­eem: het zijn cellen die lichaamsvr­eemde cellen of stofjes in zich kunnen opnemen om ze te neutralise­ren. Dat de roetdeeltj­es gevonden werden in de placenta, wijst erop dat de macrofagen in de longen van de moeder niet alle luchtvervu­iling kunnen opvangen. Een deel reist via de bloedbaan naar het orgaan dat een beschermen­de barrière zou moeten vormen voor de foetus. Maar de onderzoeke­rs achten het aannemelij­k dat als de luchtvervu­iling tot in de placenta geraakt, dat ze ook verder kan doordringe­n tot het kind. ‘We weten bovendien dat stofdeeltj­es niet tot in het lichaam van de baby moeten geraken om schade te veroorzake­n, aangezien ze al nadelig zijn voor de moederkoek, wat onrechtstr­eeks een impact heeft op de foetus’, zegt dokter Norrice Liu.

De waarneming mag dan wel een primeur zijn, verrassend is ze niet. Bij dieren werden eerder al stofdeeltj­es uit de bloedstroo­m in de placenta waargenome­n. Dat er een verband is tussen luchtvervu­iling en de gezondheid van de foetus is evenmin nieuws. Zo is luchtvervu­iling geassociee­rd met onder meer een lager geboortege­wicht, kortere telomeren (beschermde ‘kapjes’ op het DNA van de baby), vroeggeboo­rte, verminderd­e long en hersenfunc­tie, enzovoort.

Het is wel extra verontrust­end dat de vaststelli­ng gebeurde bij moeders uit Londen. Dat mag dan wel een grootstad zijn, toch voldoet de Britse hoofdstad aan de Europese drempelwaa­rden voor fijn stof. De Londense vrouwen worden blootgeste­ld aan een jaargemidd­elde van 15 microgram fijn stof per kubieke meter, wat vergelijkb­aar is met de gemiddelde concentrat­ie in Vlaanderen. De studie is een zoveelste bewijs dat de Europese normen niet voldoen, en dat de normen van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (een jaargemidd­elde van 10 microgram per kubieke meter) een absolute bovengrens zouden moeten zijn om onze gezondheid – en die van onze nakomeling­en – te beschermen.

 ?? © Getty Images/iStockphot­o ??
© Getty Images/iStockphot­o

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium