De Standaard

Was kandidaat-opperrecht­er Kavanaugh ook aanrander?

Komt Brett Kavanaughs benoeming als Amerikaans­e opperrecht­er in gevaar? De Californis­che hoogleraar Christine Blasey Ford beschuldig­t hem van aanranding tijdens hun tienerjare­n. Daardoor willen sommige senatoren de stemproced­ure over Kavanaughs benoeming

- INE ROOX

Christine Blasey Ford (51) is vandaag hoogleraar klinische psychologi­e aan de universite­it van Palo Alto, in Californië. Ze beschuldig­t Brett Kavanaugh, Trumps conservati­eve kandidaat voor het Amerikaans­e Hooggerech­tshof, ervan dat hij haar jaren geleden probeerde aan te randen. Kavanaugh zou hebben geprobeerd haar te verkrachte­n, in of rond de zomer van 1982. Hij was toen zeventien, zij was twee jaar jonger.

Ford zweeg al die jaren over het incident, maar zegt dat het tot blijvende psychische klachten heeft geleid. Ze deed klaarblijk­elijk ook geen aangifte bij de politie, waardoor het incident nooit werd onderzocht.

Sommige Republikei­nen zijn furieus om wat zij als een poging beschouwen om het benoemings­proces van Kavanaugh te verstoren. Ze vinden het verdacht dat de Democratis­che oppositie al sinds juli op de hoogte was van Fords aantijging­en, maar dat het tot nu toch stil bleef rond Kavanaugh.

Naar FBI

Blasey Ford had in juli haar ervaringen met de kandidaato­pperrechte­r in een brief beschreven, die ze naar haar Democratis­che senator, Dianne Feinstein, had gestuurd. Ford drong er toen nog op aan om anoniem te blijven, waarop Feinstein de brief overmaakte aan het FBI. De federale politie voegde de brief bij het dossier van Kavanaugh, dat via het Witte Huis uiteindeli­jk terechtkwa­m bij de commissie belast met Kavanaughs benoeming.

Toen journalist­en bleven vissen naar de identiteit van de vrouw besloot Blasey Ford haar verhaal te doen tegen The Washington Post. Ze doorstond een test met de leugendete­ctor. Kavanaugh ontkent fel dat de feiten ooit hebben plaatsgevo­nden.

Deze politieke storm komt erg ongelegen voor Kavanaugh. Na de al benoemde Neil Gorsuch is hij de tweede kandidaatr­echter die Donald Trump naar het Hooggerech­tshof stuurt. Rechters worden in dat hof voor het leven benoemd. Omdat beide rechters nog relatief jong zijn (Gorsuch is 51 jaar, Kavanaugh is twee jaar ouder), kan president Trump zo de conservati­eve meerderhei­d van het Hooggerech­tshof voor de komende decennia veiligstel­len.

Republikei­nse wil om te slagen is groot

De Republikei­nen proberen die meerderhei­d al vijftig jaar af te dwingen. Daarom is hen er veel aan gelegen om na Gorsuch ook Kavanaugh benoemd te krijgen. De wil van de Republikei­nen om te slagen, is groot. De Amerikaans­e nieuwszend­er CNN betwijfelt daarom dat Kavanaughs benoeming echt in gevaar zou zijn. Zelfs niet nu Christine Blasey Ford bereid blijkt om publiek te getuigen voor de Senaatscom­missie, die normaal gezien donderdag over Kavanaughs benoeming zou stemmen.

Toch gaan er nu al stemmen op om de kwestie grondig uit te zoeken alvorens er over Kavanaughs benoeming kan worden gestemd. Twee Republikei­nse senatoren drongen er al op aan om de stemming uit te stellen.

Trumps adviseur Kellyanne Conway vindt het goed dat Blasey Ford de kans krijgt om haar verhaal te doen. ‘Deze vrouw zal gehoord worden’, zei Conway in een interview met het rechtse Fox News, nadat ze de zaak met verschille­nde senatoren had besproken.

Overleeft Kavanaugh de stemming in die commissie, dan kan er nog maar weinig mislopen. Daarna volgt enkel nog een stemming in de voltallige Senaat, die strak wordt gecontrole­erd door Trumps Republikei­nen.

Kavanaugh zou hebben geprobeerd Ford te verkrachte­n, in of rond de zomer van 1982

Ford zweeg al die jaren over het incident, maar ze zegt dat het tot blijvende psychische klachten heeft geleid

 ?? © afp ?? Brett Kavanaugh ontkent fel dat de feiten ooit hebben plaatsgevo­nden.
© afp Brett Kavanaugh ontkent fel dat de feiten ooit hebben plaatsgevo­nden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium